Polimiozitas

Ligos aprašymas
Tyrimai
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Tai autoimuninės kilmės (kai antikūnai gaminami prieš savo organizmą) reumatinė uždegiminė raumenų liga, kuri sukelia jų nykimą. Ši liga išsivysto, esant genetiniam imuniniam defektui ir paveikus išoriniams veiksniams kaip bakterinė ar virusinė infekcija. Polimiozito atveju padaugėja antikūnų, kurie sukelia raumenyse uždegiminius procesus, persijungia į autoantikūnų susidarymą ir tai įtakoja raumenų pakenkimą.

 

Simptomai

Sergantieji paprastai negali pasakyti, kas išprovokavo ligą. Jie pradžioje pajunta bendrą silpnumą, karščiavimą. Ryškesni simptomai atsiranda per keletą mėnesių ar metų. Tai progresuojantis raumenų silpnumas su jautrumu, raumenų masės mažėjimu, kartais skausmu. Pagrinde pasireiškia pečių ir dubens raumenų juostoje. Žmogui sunku pakelti rankas, nebegali pritūpti, atsistoti, atsisėsti. Ligai pažengus nebegali  išlaikyti kūno stabilioje pozicijoje, pakelti galvos nuo pagalvės, darosi sunku atlikti stuburo judesius, kvėpuoti, sutrinka rijimas, todėl valgydamas ima springti, ypač skystą maistą ar gerdamas.

Polimiozito atveju gali būti pažeidžiami plaučiai (jaučiamas dusulys, karkalai),  širdis (nežymus ritmo sutrikimas), inkstai (nuo neryškaus pakenkimo iki inkstų nepakankamumo). Labai retai dėl raumenų silpnumo pasireiškia šlapimo ar išmatų nelaikymas, atpylimas iš skrandžio į stemplę (refliuksas). Sąnarių pakenkimai palyginti reti, trumpalaikiai. Neretai pasitaiko Reino (Reynaud) sindromas – trumpalaikis rankų ir kojų pirštų, rečiau nosies ar ausų nubalimas nuo šalčio ar (labai retai) stipriai susijaudinus. Tokį nubalimą vėliau pakeičia odos pamėlynavimas, dar vėliau skausmingas, deginantis paraudonavimas.

 

Diagnostika

Svarbiausi tyrimai – raumenų fermentų nustatymas : kreatinfosfokinazės, aldolazės, laktatdehidrogenazės ir kt.  Taip pat tiriamas mioglobinas (raumeų baltymas) kraujyje ir šlapime. Atliekami imunologiniai tyrimai – antinukleariniai ar kt. autoantikūnai, leidžiantys diagnozuoti šį susirgimą.

Iš instrumentinių tyrimų, atliekama elektromiografija, kuri parodo raumenų pakenkimą, paimamas raumenų gabaliukas histologiniam ištyrimui (biopsija). Jei prireikia nustatyti ligos aktyvumą, skiriamas magnetinio rezonanso tyrimas.

 

Gydymas

Polimiozitas gydomas steroidiniais hormonais prednizolonu ar metilprednizolonu bei imunosupresantais atsižvelgiant į ligos sunkumą.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
polimiozitas

Rašyti komentarą