Plonosios žarnos atrezija

Ligos aprašymas
Gydytojai
Simptomai

Ligos aprašymas

Plonoji žarna – tai virškinimo sistemos organas, į kurį maistas patenka iš stemplės. Plonojoje žarnoje maistinės medžiagos yra skaidomos į sudedamąsias dalis ir įsisavinamos į organizmą per žarnyno sienelę.

Plonosios žarnos atrezija – tai įgimtas vystymosi defektas, kuomet virškinamasis traktas plonosios žarnos dalyje būna užakęs. Skiriami įvairūs atrezijos variantai priklausomai nuo defekto anatominių ypatybių.

 

Ligos priežastis

Tiksli šio defekto priežastis nėra žinoma. Manoma, jog plonosios žarnos atrezija atsiranda ankstyvame vystymosi periode.

 

Simptomai

Ligos požymiai išryškėja anksti. Jau pirmosiomis gyvenimo dienomis atsiranda vėmimas su tulžies priemaiša. Kuo aukštesnėje žarnyno dalyje yra defektas, tuo intensyviau vemiama. Žemesnėje dalyje esančio pažeidimo metu būna labiau išreikštas pilvo pūtimas.

 

Diagnostika

Liga nustatoma naujagimiui atlikus apžvalginę pilvo organų rentgenogramą (aptinkami specifiniai rentgenologiniai požymiai).

 

Gydymas

Dvylikapirštės žarnos atrezijos atveju taikomos įvairios chirurginio gydymo metodikos.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
atrezijos
ligos

Rašyti komentarą