Plautinė hipertenzija

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Anatomija

Širdis – raumeninis organas, sudarytas iš keturių kamerų – dešiniojo skilvelio ir prieširdžio, bei kairiojo skilvelio ir prieširdžio. Prieširdžiai išsidėstę aukščiau, skilveliai žemiau. Dešiniąją ir kairiąją širdies puses skiria pertvara (sienelė). Skiriama prieširdžių ir skilvelių pertvara. Normaliai kraujas, prisisotinęs anglies dvideginio (veninis kraujas), atiteka į dešinįjį prieširdį, patenka į tos pačios pusės skilvelį, tuomet iš širdies išstumiamas į plaučių arteriją, kur jai išsišakojus į smulkias kraujagysles teka plaučiais ir prisisotina deguonimi. Iš plaučių jau arterinis kraujas suteka į kairįjį prieširdį, vėliau skilvelį ir yra išstumiamas į didžiąją organizmo arteriją – aortą, iš kurios jis išnešiojamas po organizmą tiekiant audiniams deguonį.

 

Ligos aprašymas

Plautinė hipertenzija – tai liga, kurios metu padidėja kraujo spaudimas plaučių kraujagyslėse. Hipertenzija atsiranda tuomet, kai padidėja kraujagyslių pasipriešinimas tekančiai kraujo srovei. Paprastai plaučiuose spaudimas yra nedidelis, kaujas teka lengvai, prisisotindamas deguonimi ir pašalindamas anglies dvideginį. Esant hipertenzijai, kraujagyslės yra pažeidžiamos, jos storėja, siaurėja jų spindis, o spaudimas dar labiau didėja.

 

Ligos priežastis

Skiriama:

Antrinė plautinė hipertenzija, kurią sukelia įvairios širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo sistemos ir kitų organų ligos (plautinė embolija, lėtinė obstrukcinė plaučių liga, kairiosios pusės širdies ligos, jungiamojo audinio ligos).
Idiopatinė (pirminė) plautinė hipertenzija, kuomet tiksli patologijos atsiradimo priežastis lieka nenustatyta (pasitaiko retai).

 

Rizikos faktoriai

Šis susirgimas gali išsivystyti bet kuriam žmogui, tačiau būdingas bruožas yra tas, kad pirminė (idiopatinė) hipertenzija dažniau pasitaiko jauniems žmonėms, tuo tarpu antrine plautine hipertenzija serga senyvo amžiaus žmonės.

 

Simptomai

Ligos simptomai pasireiškia vėlesnėse jos stadijose. Plautinei hipertenzijai būdinga:

Nuovargis, silpnumas,
Alpimas,
Dusulys fizinio krūvio metu ar ramybėje,
Čiurnų, blauzdų tinimas,
Padažnėjęs pulsas.

 

Diagnostika

Liga nustatoma instrumentinių tyrimų metu. Atliekama krūtinės ląstos rentgenograma, elektrokardiografija, kompiuterinė tomografija, širdies ultragarsinis tyrimas. Kartais atliekama širdies kateterizacija ir nustatomas plaučių arterijos spaudimas.

 

Gydymas

Jei liga yra antrinė, svarbu tinkamai gydyti pradinį susirgimą. Plautinės hipertenzijos gydymui skiriamas deguonis. Iš vaistų gali būti paskiriami įvairių grupių medikamentai, mažinantys kraujo spaudimą.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
kraujas
ligos
plautinė

Komentarai

2019-10-29 | Aldona
Laba diena, PH nustate senokai. Taciau seimos gydytojas nekreipia demesio. Sistolinis spaudimas - nevaldomas, Sergu CD, letiniais bronchitai, 30m, ar daudiau. Esu endokrinologinis ligonis.Sergu reta liga vad.Generalizuotos lipodistrofijos sindromu. Einant dustu,plesia krutine, negaliu paeiti.Smaugimas kakle .Ir dar daug problemu turiu. Aldona K.

Rašyti komentarą