Plaučių fibrozė

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Anatomija
Kvėpavimo organų sistemą sudaro kvėpavimo takai ir plaučiai. Kvėpavimo takuose vyksta įkvėpto ir iškvėpto oro cirkuliacija. Plaučiai yra porinis organas. Skiriamas kairysis ir dešinys plaučiai, juose vyksta dujų apykaita, t.y., į kraują iš įkvėpto oro patenka deguonis, o iš jo per plaučius šalinamas anglies dioksidas.

 

Ligos aprašymas
Plaučių fibrozė – tai liga, kuriai būdingas plaučių audinio pažeidimas, dėl kurio plaučių audinys ima „randėti“ (kaupiasi jungiamasis audinys). Tose vietose, kur plaučiuose atsiranda jungiamojo audinio, nebevyksta dujų apykaita. Kai susirgimas išplinta dideliame plaučių paviršiaus plote, jie nebesugeba normaliai atlikti savo funkcijos.

 

Ligos priežastis
Plaučių fibrozę gali sukelti daugelis kvėpavimo sistemos ligų: tuberkuliozė, plaučių uždegimas, sarkoidozė, bronchektazės, cistinė fibrozė ir kt. Tačiau dažniausiai priežastis taip ir lieka nenustatyta. Tai taip vadinama idiopatinė plaučių fibrozė. Ja serga maždaug 3 iš 100 000 gyventojų.

 

Rizikos faktoriai
Pagrindiniai rizikos veiksniai, didinantys tikimybę susirgti plaučių fiboze: vidutinis amžius, rūkymas, gyvenimas užterštoje aplinkoje, genetiniai veiksniai, vėžinio susirgimo gydymas švitinant krūtinės ląstą.

 

Simptomai
Pagrindinis ligos simptomas: nuolat stiprėjantis dusulys. Kartais žmonės skundžiasi sausu kosuliu, taip pat nuovargiu, svorio kritimu.

 

Diagnostika
Liga diagnozuojama išsiaiškinus ligos skundus, atlikus fizinį ištyrimą (dėl nuolatinio deguonies trūkumo gali būti būgno lazdelių formos pirštai). Iš instrumentinių tyrimų atliekama krūtinės ląstos rentgenograma (pakitimai matomi tik vėlesnėse ligos stadijose). Ne mažiau svarbi ir kompiuterinė plaučių tomografija (joje aptinkami specifiniai požymiai). Taip pat nustatomi tam tikri pakitimai ir atliekant kvėpavimo funkcijos tyrimą (spirometriją).

 

Gydymas
Plaučių fibrozės gydymas medikamentinis. Skiriami gliukokortikosteroidai. Gydymas trunka ilgą laiką. Nepaisant taikomo gydymo, ligos prognozė nėra gera, būklė pagerėja tik nedidelei daliai sergančiųjų. Vidutinė gyvenimo trukmė sergant idiopatine plaučių fibroze yra 5-10 metų. Kitų susirgimų sukeltos plaučių fibrozės atveju išgyvenamumas įvairus, priklausomai nuo konkrečios priežasties, sukėlusios fibrozę.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
apykaita
fibrozė
ligos
plaučiai

Komentarai

2022-08-28 | nerijus
man nustatyta plauciu fibroze ar ira koks gygdymas
2022-01-17 | Regina
Sveiki, padarius plaučių Ro nesitikėjau sulaukti atsakymo, kuris man pakirto kojas. Man buvo pasakyta, kas skubiai turiu važiuoti į santaros klinikas, nes tariamai yra I71,2 Krūtininės aortos aneurizma nenurodant plyšimo. Nuvažiavus ten, man buvo padaryta daugybė tyrimu, kelis kart darytas Ro bei padaryta kompiuterinė tomografija su leidžiamu kontrastu. KT atsakymas dar labiau mane šokiravo. Diagnozė D14.3 esu siunčiama pulmonologų konsultacijai. Ar tai yra galėtinai rimta ir turėčiau itin sunerimti ar tiesiog pasikliauti gydytojais ir tikėtis rimtesnių tyrimų bei tikslios diagnozės nustatymo? Prašau Jūsų patarimo kaip man elgtis ir ko tikėtis, nes šiuo metu esu visiškam sąmišy bei nežinomybėj...
2021-08-25 | Kr
https://www.uab.edu/news/research/item/12240-reversal-of-lung-fibrosis-in-mouse-model-suggests-a-novel-therapeutic-target-for-pulmonary-fibrosis
2018-02-16 | Romas
Koks skirtumas kada diagnozuoja plaučių fibroze,niekas jos visvien negydo,kiša vaistus kurie nieko nepadeda,nuvaro žmones kol jie atsigula ant patalo.tada jau tipo stato į eilę plaučių trasplotacijai,o tos eilės gal iš 10 vienas ir sulaukia......
2017-12-09 | jonas Paukstys
onas man 2012 buvo daryta sirdies operacija suntavo tuo paciu paeme plauciu megini .nustate plauciu im fibroze puole gydyti hormonais (valgiau uz 5) nepadejo po to antibijotikais tnegertiai nuvare visai neislipau is lovos .(persvajojau kam kokius turtus palikti )susapnavau kad daktaru vaistu daugiau negerti (kreipiausi i buse med vaiku sesuye zolininke padare uzpiltines saukstas ryte saukstas vakare tepiau ir tepu sp taukais) pries 2 m del grupes plauciu gydytoja pasisaipe :parase nesistengia pusti ju aparatu norskaip tik giliau ikvepiu iskart kosinu .ju vaistai gadina skrandi krauja sureguliuoti neimanoma . dabar vaikstau pas docente poziuris taip pat pasisaipantis . pries pora men buvau santariskese ruole . nuo kosulio padeda kodek bet je rusiski arba jav nes je nemusa kraujo spaudimo eu gamintojo musa spaudima o ru neiveza grupe kiekviena karta nujima po 5% ir sako graziai atrodai skruostai raudoni nosis pabrinkus (daugakai padarai alkoholio )nors buvau pas odos (mokamoji pasake rozine ) jokie vaistai nepadeda grup sako kad eiciau i darba idomu gal kur priimtu man 60 iki keleivines ar mikruskes 3 km viena auksta uzlipus ar 20-30m nuejus uzdustu pecianus pkurt negaliu ,praustis,mosykuot rkom egaliuan
2017-06-13 | Janis
Nauji vaistai visai nepadeda nieko,tik skrandį sueda
2017-04-08 | Jonas
Liga diagnozuota dar pernai,gydymas skyrtas,bet kol kas dideliu pokyciu nematyt.
2017-03-09 | Teresa
Man diagnozavo indepatinę plaučių fibrozę, pasidalinkite, ar iš tikrųjų yra koks nors gydymas.
2017-01-11 | Gedas
Prasau daugiau info. Man diagnozuota
2015-06-25 | Bolius
Prasau atnaujinkite informacija. Sita ligau jau yra gydoma dviem naujais vaistais: Pirfenidon'u ir Nintedinib'u tikrai ne steroidais.

Rašyti komentarą