Plaučių atelektazė

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Anatomija
Kvėpavimo organų sistemą sudaro kvėpavimo takai ir plaučiai. Apatinius kvėpavimo takus sudaro trachėja ir bronchai. Bronchai keletą kartų šakojasi ir pereina į bronchioles (labai smulkūs bronchai), kurios daug kartų išsišakoja vis labiau smulkėdamos ir galiausiai pereina į alveoles. Kvėpavimo takuose vyksta įkvėpto ir iškvėpto oro cirkuliacija. Plaučiai yra porinis organas. Skiriamas kairysis ir dešinys plaučiai. Dešinysis plautis turi tris skiltis, o kairysis dvi. Kiekviena skiltis turi savo segmentus. Plaučiuose (alveolėse) vyksta dujų apykaita.

 

Ligos aprašymas
Plaučių atelektazė – tai yra dalinis ar visiškas plaučio susiskleidimas. Jis atsiranda tuomet, kai plaučių alveolės dėl įvairių priežasčių subliūkšta ir į jas nebepatenka oras.

 

Ligos priežastis
Plaučių atelektazė gali atsirasti dėl dviejų priežasčių – esant kliūčiai kvėpavimo takuose, kai oras negali patekti į tam tikrą plaučių dalį ar kuomet plaučiai spaudžiami iš išorės. Orui į plaučius trukdo patekti: svetimkūnis, navikas, peraugęs stambų bronchą, gleivių „kamštis“ ir kitos priežastys. Iš išorės plaučiai gali būti paveikti įvykus traumai, pneumotorakso (oro susikaupimo pleuros ertmėje metu) metu.

 

Rizikos faktoriai
Rizikos veiksniai, didinantys plaučių atelektazės tikimybę yra šie:
Neišnešiotumas,
Amžius (kūdikystė ir ankstyva vaikystė),
Nutukimas,
Kvėpavimo raumenų silpnumas,
Neseniai atlikta pilvo/krūtinės ląstos operacija ar procedūra, kurios metu taikyta bendroji nejautra.

 

Simptomai
Plaučių atelektazės simptomai priklauso nuo to, kuri plaučių dalis pažeista. Kartais gali apskritai nebūti jokių rimtesnių ligos požymių, dėl kurių žmogus galėtų kreiptis į gydymo įstaigą. Dažniausiai šis susirgimas pasireiškia:
Pasunkėjusiu kvėpavimu,
Dažnu kvėpavimu,
Kosuliu,
Gali būti nežymus karščiavimas.

 

Diagnostika
Liga gali būti nustatyta atlikus krūtinės ląstos rentgenografinį tyrimą. Kartais prireikia ir kitų, sudėtingesnių tyrimų.

 

Gydymas
Svarbu nustatyti priežastį, kuri sukėlė plaučių atelektazę, ir ją tinkamai gydyti. Gali būti skiriami kvėpavimo funkciją gerinantys vaistai ar fizioterapinės procedūros.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
ligos
plaučiai
rizikos

Rašyti komentarą