Pirminis sklerozuojantis cholangitas

Ligos aprašymas
Tyrimai
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Pirminis sklerozuojantis cholangitas – tai susirgimas, pažeidžiantis tiek kepenų, tiek iš kepenų išeinančius tulžies latakėlius. Kepenys yra didžiausia organizmo virškinimo liauka, atliekanti daug įvairių funkcijų, tarp kurių ir tulžies gamyba bei išskyrimas (tulžis reikalinga riebalinių maisto medžiagų įsisavinimui). Cholangitas – tai tulžies latakų uždegimas, kuris yra lėtinis, jo eigoje tulžies latakai „standėja“, randėja (sklerozuojasi), jais blogai teka tulžis.

Susirgimas labiausiai paplitęs šiaurės Europoje. Čia nustatoma maždaug 8 nauji ligos atvejai 100 000 gyventojų per metus. Dažniau serga vyriškosios lyties atstovai. Neretai pirminis sklerozuojantis cholangitas asocijuojasi su uždegiminėmis žarnyno ligomis (opiniu kolitu, Krono liga).

 

Ligos priežastis

Nėra tiksliai žinoma, kokia yra tiksli ligos priežastis. Manoma, jog jos atsiradimą lemia tam tikras imuninės sistemos atsakas į infekcinius ar toksinius veiksnius, dėl ko susiformuoja tam tikri antikūnai, savo ląstelės atpažįstantys kaip pakitusias. Šiam procesui vystytis taip pat svarbi ir genetinė predispozicija (polinkis sirgti liga).

 

Simptomai

Pataruoju metu pirminis sklerozuojantis cholangitas vis dažniau nustatomas atsitiktinai, tiriantis dėl įvairių kitų priežasčių. Kaip liga pasireiškia kliniškai, nustatomi šie simptomai:

Nuovargis, silpnumas,
Niežulys,
Pilvo skausmas,
Svorio kritimas,
Viduriavimas,
Karščiavimas.

 

Diagnostika

Ligos nustatymo metu atliekama daug įvairių tyrimų. Tiriamas kraujas kepenų funkcijos įvertinimui, atliekami imunoserologiniai tyrimai. Iš instrumentinių tyrimų pats svarbiausias naudojamas pirminio sklerozuojančio cholangito nustatymui – endoskopinė retrogradinė cholangiopankreatografija. Jos metu įvedamas specialus vamzdelis per burną iki plonosios žarnos, o iš ten per joje esantį sfinkterį (rauką) iki tulžies latakų, kurie apžiūrimi iš vidaus ir nustatomi tam tikri būdingi pakitimai.

 

Gydymas

Ligos gydymui skiriami vaistai, kuriais siekiama sulėtinti susirgimo progresavimą. Pagrindinis gydymui vartojamas medikamentas – ursodezoksicholinės rūgšties preaparatai. Taikomas ir endoskopinis gydymas, kurio metu į latakus įvedami stentai (tam tikri vamzdeliai, gerinantys praeinamumą). Kartais prireikia chirurginės latakų operacijos ar net kepenų persodinimo. Taip pat skiriami įvairūs vaistai ligos simptomų, pvz., niežulio, mažinimui.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
ligos
simptomai
tulžis
vaistai

Rašyti komentarą