Pilvo aortos aneurizma

Ligos aprašymas
Tyrimai
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Arterijos aneurizma – kai kraujagyslės spindis tam tikroje ribotoje jos dalyje tampa 1,5 karto didesnis nei normalus. Tikrosios aneurizmos atveju šis išsiplėtimas turi visus kraujagyslės sienelės sluoksnius. Aorta – stambiausia organizmo arterija. Skiriama kylančiosios aortos dalies aneurizma, aortos lanko aneurizma, nusileidžiančiosios aortos dalies (krūtinės aortos aneurizma ir pilvo aortos aneurizma). Pilvo aortos aneurizma gali būti iki inkstų arterijos atsišakojimo ir po juo (dažniausiai pasitaiko).

Pilvo aortos aneurizma – tai šios arterijos sienos susilpnėjimas ir išsiplėtimas pilvinėje jos dalyje. Nustatyta, jog pilvo aortos aneurizma pasitaiko 2 % populiacijos. Su amžiumi sergamumas didėja.

 

Ligos priežastis

Ligos priežastis – elastinio ir raumeninio sluoksnio aortos sienelės pakenkimas, kurį sąlygoja įvairūs susirgimai:

Marfano sindromas – įgimtas susirgimas, paveikiantis jungiamąjį audinį, sąlygojantis jo silpnumą. Sergant yra potenciali aortos išsiplėtimo rizika.
Kiti jungiamojo audinio susirgimai (Ehlers-Danlos sindromas).
Trauminis aortos pažeidimas (nukritus iš aukščio ar susitrenkus krūtinę ar pilvą autoįvykio metu).
Kiti aortos susirgimai (pvz. aortos disekacija – kraujo susitvenkimas tarp kraujagyslės sienelės sluoksnių).
Arteriitas (kraujagyslės uždegimas).

Dažnai aortos sienelę pažeidžia ir jos plėtimąsi nulemia aterosklerozė.

 

Rizikos faktoriai

Didesnę riziką susirgti pilvo aortos aneurizma turi vyresnio amžiaus žmonės, rūkantieji (tikimybė didėja kartu su rūkymo stažu ir surūkytų cigarečių kiekiu), turintys padidintą kraujo spaudimą, padidėjusią cholesterolio koncentraciją, taip pat tie, kurių šeimoje yra ar buvo asmenų, turėjusių šią patologiją.

 

Simptomai

Dažnai aorta plečiasi pamažu, nesukeldama jokių simptomų. Kai kurios didėja greitai ir turi didelę plyšimo riziką. Kadangi aorta yra stambiausia kraujagyslė, joje yra didžiausias kraujo spaudimas, tai jai trūkus atsiranda didelė nukraujavimo tikimybė. Kartais žmonės jaučia šiuos simptomus:

Krūtinės skausmas (maudžiantis, pastovus)
Nugaros skausmas
Pulsacijos jausmas pilve
Kartais ligoniai patys užčiuopia darinį pilve
Spaudimo į gretimus organus simptomatika (klinika priklauso nuo spaudžiamo organo).

Šie simptomai nėra specifiniai, būdingi daugeliui kitų ligų.

 

Diagnostika

Didžioji dalis krūtinės aortos aneurizmų yra nustatoma atsitiktinai, fizinio ištyrimo metu, atliekant pilvo ultragarsinį tyrimą dėl kitų priežasčių. Paprastai ultragarsu nustatomas ir aneurizmos spindis. Diagnozei patvirtinti dažnai gali būti atliekama kompiuterinė tomograma ar magnetinio rezonanso tyrimas

 

Gydymas

Jei krūtinės aortos aneurizma aptikta atsitiktinai, jos spindis nėra labai didelis, ji yra stebima, apsilankant pas gydytoją kartą per metus. Svarbu koreguoti gyvenimo būdą, mesti rūkyti, sureguliuoti kraujo spaudimą. Operacinis gydymas paskiriamas tuomet, kai aneurizma yra didelė ar yra klinikinių simptomų. Gali būti atliekama endoskopinė ar operacija atveriant krūtinės ląstą. Pažeista dalis išpjaunama, sveiki galai susiuvami ar įsiuvamas kraujagyslės protezas.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
kraujagyslės
ligos
pilve
sindromas

Rašyti komentarą