Piktybinė pleuros mezotelioma

Ligos aprašymas
Tyrimai
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai

Anatomija

Kvėpavimo sistemą sudaro kvėpavimo takai ir plaučiai. Plaučius iš visų pusių dengia labai plona plėvelė, vadinama pleura. Ji taip pat iškloja ir vidinį krūtinės ląstos paviršių. Tarp krūtininės ir plaučių (visceralinės) pleuros susidaro siauras uždaras tarpas, vadinamas pleuros ertme. Joje yra šiek tiek skysčio, kurio pagrindinė funkcija – neleisti plaučiams trintis į krūtinės ląstą kvėpavimo metu.

 

Ligos aprašymas

Piktybinė mezotelioma – tai pakankamai retas susirgimas, kurio metu vėžys vystosi iš plono audinio sluoksnio, kuris dengia daugumą organizmo organų ir yra vadinamas mezoteliu. Dažniausiai piktybinis susirgimas vystosi plaučiuose (plaučių pleuroje).

 

Ligos priežastis

Kaip ir visų navikų atvejų, pirmiausia organizmo ląstelėse atsiranda tam tikrų genų mutacijų, tuomet joms dalinantis atsiranda neoplazinių (piktybinių) ląstelių, kurios ima greitai ir nesustabdomai daugintis. Nėra tiksliai žinoma, kodėl atsiranda mutacijos, tačiau yra skiriami rizikos veiksniai, galintys turėti įtakos ligos vystymuisi.

 

Rizikos faktoriai

Pagrindinis rizikos veiksnys – sąveika su asbestu. Asbestas, tai mineralinė medžiaga, kuri anksčiau buvo naudojama statybose, laivų gamyboje, popieriaus pramonėje. Mezotelioma išsivysto maždaug 30 metų po sąveikos su šia medžiaga.

Mažiau reikšmingi rizikos veiksniai: šeiminis sirgimas mezotelioma, krūtinės ląstos švitinimas (radiacija).

 

Simptomai

Pagrindiniai simptomai, kuriais gali pasireikšti piktybinė pleuros mezotelioma yra šie:

Krūtinės skausmas,
Dusulys,
Stiprus kosulys,
Svorio kritimas.

 

Diagnostika

Svarbu nustatyti, ar žmogus galimai neturėjo kontakto su asbestu. Atliekamas fizinis ištyrimas, gali būti nustatomas limfmazgių padidėjimas. Gali būti atlikta krūtinės ląstos rentgenograma, kompiuterinė tomograma. Diagnozė nustatoma tik paėmus biopsinį audinį ir jį ištyrus histologiškai.

 

Gydymas

Jei navikas nėra išplitęs, galima taikyti chirurginį gydymą. Skiriama chemoterapija, radioterapija. Išplitusios ligos atveju gydymas yra tik simptominis, t.y., palengvinama gyvenimo kokybė. Apskritai šios ligos prognozė nėra gera. 

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
ligos
mezotelioma

Komentarai

2016-08-28 | Algimantas
Kodėl negalima operacija kai paliesta plaučių pleura ?

Rašyti komentarą