Pasiutligė-2

Ligos aprašymas
Gydytojai
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Tai ūmi virusinė nervų sistemos liga, kuria užsikrečiama pasiutusiam gyvūnui įkandus ar apseilėjus sužeistą odą. Negydant ši infekcija per 10 dienų nuo simptomų pradžios baigiasi koma ir mirtimi. Pasiutligę sukelia Rhabdoviridae šeimos Lyssavirus genties virusai. Jie nesugeba daugintis aplinkoje, yra atsparūs žemai temperatūrai, fenoliui. Jautrūs karščiui, saulės spinduliams, rūgštims, šarmams, etanoliui, džiūvimui. Pasiutligė paplitusi visame pasaulyje, per metus miršta apie 55 000 žmonių, daugiausia Azijos,  Afrikos ir Pietų Amerikos šalyse. Lietuvoje per 1986 – 2005m. užregistruotos 6 mirtys nuo pasiutligės. 1944 – 1956m. užregistruoti 56 žmonių susirgimai. Pastaruoju metu dažnai prireikia skiepytis nukentėjusiems nuo gyvūnų.

 

Simptomai

Simptomai pasireiškia nuo užsikrėtimo praėjus 30-90 dienų. Yra buvęs atvejis, kai liga pasireiškė po 19 metų. Įkandimas į kaklą, galvą yra pavojingiausias, užkratas greitai organizme plinta ir sukelia didesnį pažeidimą.

Simptomai skirstomi į stadijas:

a) prodromo stadija (trunka 2-3 paras) kai pasirodo tokie nespecifiniai simptomai, pagal kuriuos neįmanoma nustatyti konkrečios ligos: niežulys, sutrikę jutimai įkandimo vietoje, skausmas visos galūnės, karščiavimas, silpnumas, šaltkrėtis, galvos ir gerklės, pilvo skausmas, pykinimas, nerimas, nemiga.

b) ūmaus neurologinio sutrikimo stadija (trunka 2-7 paras) –  temperatūra iki 40° C, sujaudinimas, psichinės būklės blogėjimas – keistas elgesys, neramumas, haliucinacijos, agresyvumas – gali įkąsti. Vandens baimė (pamačius vandenį ar išgirdus jo čiurlenimą, jiems ištinka gerklės ir ryklės raumenų spazmas ir todėl ima sunkiai kvėpuoti, dūsauti, dėl deguonies stokos pamėlynuoja veido oda). Nuo lengvo skersvėjo, stiprios šviesos, garso ligonius ištinka rijimo raumenų traukuliai. Taip pat pasireiškia seilėtekis, prakaitavimas, ašarojimas, liežuvio ar veido paralyžius ir pan.

c) komos (paralyžiaus) stadija –  žmogui, išgyvenusiam iki šios stadijos, lieka apie 7 dienos iki mirties dėl smegenyse esančio kvėpavimo centro pažeidimo. Ligonis būna dalinai ar visai paralyžuotas, jam sustiprėja traukuliai, seilėtekis, krenta arterinis kraujospūdis, temperatūra siekia iki 42° C.

d) mirties arba pasveikimo stadija –  mirštzma per kelias valandas ar paras, nepaisant intensyvaus gydymo.

 

Diagnostika

Epidemiologiniai duomenys (gyvūno įkandimas);

Klinikiniai simptomai;

Laboratoriniai kraujo tyrimai, smegenų skysčio tyrimai.

Jei įmanoma – atliekama įkandusio gyvūno smegenų mikroskopija.

 

Gydymas

Ligonis izoliuojamas, apsaugomas nuo triukšmo, šviesos. Skaitoma, kad specifinio gydymo pasiutligei nėra, nors gali būti taikomas pasiutligės imunoglobulinas (antikūnas prieš pasiutligės virusą), tačiau jis gali pagreitinti ligos progresavimą. Kitas vaistas – interferonas – prailgina ligos eigą, tačiau išeities nekeičia. 

Ligos simptomai malšinami nuskausminamaisiais, raminamaisiais, raumenis atpalaiduojančiais ir prieštraukuliniais vaistais.

Profilaktika – įkandus gyvūnui, žaizdą būtina praplauti tekančiu vandeniu su muilu, paskui dezinfekuoti spiritu ar jodu. Kreiptis į gydytojus dėl pasiutligės rizikos įvertinimo ir pasiskiepijimo.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
ligonis
paras
pasiutligė
simptomai
trunka

Rašyti komentarą