Paprastoji pūslelinė

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai

Ligos aprašymas

Tai paprastojo herpes viruso sukelta liga, pasireiškianti gleivinių, odos, centrinės nervų sistemos ar vidaus organų pokyčiais.

 

Sukėlėjas

Yra du paprastąją pūslelinę sukeliančių Herpes simplex virusų tipai: 1-ojo tipo (HSV1) ir 2-ojo tipo (HSV2). HSV1 sukelia pažeidimus virš liemens, HSV2 – žemiau liemens. Burnos srities infekcija plačiau žinoma kaip paprastoji pūslelinė. Praėjus ūminei ligos stadijai, virusas patenka į nervines ląsteles ir ten lieka ramybės būsenoje. Susilpnėjus imuninei sistemai, jis gali vėl aktyvuotis, ypač kartu su virusine kvėpavimo takų infekcija.

 

Paplitimas

Herpes virusai labai išplitę tarp žmonių visame pasaulyje. Infekcijos šaltinis – žmogus, sergantis aktyvia infekcija ar simptomų nejaučiantys viruso nešiotojai. Užsikrečiama tiesiogiai per pažeistą odą ar gleivinę, oro lašiniu būdu, retai perpilant kraują. Dažniausiai pirmą kartą susergama vaikystėje Herpes simplex sukeltu burnos gleivines ar dantenų uždegimu ir tik sumažėjus organizmo imunitetui, veikiant įvairiems veiksniams, saulės spinduliams, fizinei ar psichinei traumai, menstruacijoms, kitoms infekcijoms suaktyvėja pakartotinai.

 

Simptomai

Paprastosios pūslelinės simptomai paprastai išryškėja per 2-12 dienų nuo pirmojo susidūrimo su infekcija. Po tiesioginio kontakto virusas pradeda daugintis odos ląstelėse. Oda parausta, pasidaro jautri, atsiranda deginimo jausmas, niežulys, dilgčiojimas. Greitai atsiranda viena ar daugiau nedidelių pūslelių, kurios pratrūksta ir išsiskiria skystis, kuriame yra virusų. Iš pūslelių susidaro į opeles panašios žaizdelės, užgijusios jos paprastai nepalieka rando. Kartu gali būti į gripą panašių simptomų, o žaizdelės pasidaryti skausmingos.

 

Diagnostika

Remiamasi ligonio būkle ir būdingų herpinių bėrimų vaizdu. Patvirtinama teigiamu virusologiniu tyrimu, kai pūslelių, pažeistų audinių, smegenų skystyje randami virusai.

 

Gydymas

Visos pūslelinės infekcijos klinikinės formos gydomos antivirusiniais vaistais. Sunkios formos gliukozės, elektrolitų tirpalų lašinėmis infuzijomis. Simptominis gydymas susideda iš nenarkotinių analgetikų skausmui malšinti, nesteroidinių vaistų nuo uždegimo, raminamųjų, gerti askorbo rūgšties ir B grupės vitaminų. Pūslelių ant lūpų gijimą skatina ir saugo nuo žalingo aplinkos poveikio medicininiai pleistrai.

 

Profilaktika

Užsikrėtę žmonės turi išsiaiškinti, kokie veiksniai skatina ligą kartotis ir juos mažinti ar jų vengti. Kai liga pasikartoja svarbu: nekrapštyti pažeidimų, nes virusai gali patekti ant pirštų, o nuo jų – į kitas kūno vietas, taip pat akis; dažnai plauti rankas. Būtina vengti ligonių bendravimo su naujagimiais, nusilpusio imuniteto žmonėmis.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
infekcija
infekcijos
virusai
virusas
žaizdelės

Rašyti komentarą