Osteoblastoma

Ligos aprašymas
Gydytojai
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas
Tai neaiškios kilmės kaulinį audinį auginantis navikas, pasireiškiantis bet kurio amžiaus asmenims. Jis dažniausiai lokalizuojasi stuburo slanksteliuose (40%) ir ilguosiuose kauluose, pvz, šlaunikaulyje, blauzdikaulyje, žastikaulyje ir kt.

 

Simptomai
Šiam navikui būdingas neintensyvus nuolatinis skausmas, kurio vaistai nuo uždegimo nenumalšina (tuo atskiriama nuo osteoidinės osteomos). Kai navikinis procesas vyksta kaulo paviršiuje – pastebimas vietinis patinimas, deformacija. Jeigu navikas yra stuburo slankstelyje, jis gali spausti nugaros smegenis ar iš stuburo išeinančius nervus ir sukelti atitinkamus klinikinius simptomus (paralyžių, tirpimą, sutrikusius jutimus ir kt.), kartais išryškėja skoliozė (stuburo iškrypimas).

 

Diagnostika
Liga diagnozuojama,atsižvelgiant į anamnezę, klinikinius simptomus, radiologinius požymius (rentgenogramose matomi kaulo tirpimo židiniai su juose esančiais į verpstes panašiomis kaulinėmis struktūromis). Kai rentgenogramos nepakankamai informatyvios, atliekama kompiuterinė tomografija, magnetinio rezonanso tyrimas, paimama biopsonė medžiaga histologiniam ištyrimui.

 

Gydymas
Naviko prognozė gera, jis pašalinamas chirurginiu būdu, jei atsiranda didesnis kaulo defektas, jis užpildomas alogeniniu kaulu (konservuotu kaulu) ar jo pakaitalu.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
navikas

Rašyti komentarą