Organizuojanti pneumonija

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Anatomija
Kvėpavimo organų sistemą sudaro kvėpavimo takai ir plaučiai. Kvėpavimo takuose vyksta įkvėpto ir iškvėpto oro cirkuliacija. Plaučiai yra porinis organas. Skiriamas kairysis ir dešinys plaučiai, juose vyksta dujų apykaita (alveolėse), t.y., į kraują iš įkvėpto oro patenka deguonis, o iš jo per plaučius šalinamas anglies dioksidas.

 

Ligos aprašymas
Organizuojanti pneumonija – tai plaučių liga, kuriai būdingas granuliacinio audinio (sudaryta iš jungiamojo audinio ir miofibroblastų) kaupimąsis alveolėse. Paprasčiau apibūdinant tai tam tikros kietokos konsistencijos medžiagos susikaupimas plaučiuose. Ligos metu patys plaučiai nėra pažeidžiami, tačiau nukenčia normali jų funkcija, šiek tiek sumažėja kvėpuojamasis paviršius.
Šis susirgimas pasitaiko gana retai, tikslus sergamumas nėra žinomas.

 

Ligos priežastis
Organizuojančią pneumoniją gali sukelti daugelis priežasčių: įvairios kvėpavimo takų infekcijos, vaskulitai, žarnyno uždegiminės ligos, tam tikrų vaistų vartojimas. Dažniausiai šio susirgimo priežastis lieka nežinoma – tai vadinamoji kriptogeninė organizuojanti pneumonija.

 

Simptomai
Liga gali pasireikšti šiais simptomais:
Nestiprus karščiavimas,
Sausas kosulys,
Dusulys fizinės veiklos metu,
Svorio kritimas.
Simptomai nėra specifiniai, jie būdingi daugeliui kitų ligų, o kadangi organizuojanti pneumonija nėra dažna, tai dažniausiai išsakius skundus iš pradžių galvojama apie kokį nors kitą susirgimą.

 

Diagnostika
Išklausant plaučių veiklą stetoskopu, karkalų dažniausiai negirdima. Ligos diagnozė remiasi įvairiais instrumentiniais tyrimais: krūtinės ląstos rentgenograma, bronchoskopija. Atliekamas ir plaučių funkcijos tyrimas, kuriame nustatomi tam tikri pakitimai.

 

Gydymas
Liga gydoma gliukokortikosteroidais. Dozė ir vartojimo trukmė priklauso nuo susirgimo sunkumo. Organizuojančios pneumonijos prognozė gera.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
ligos
plaučiai
simptomai

Rašyti komentarą