Obsesinis – kompulsinis sutrikimas

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Tai įkyrumų sindromas, kuriam būdingos įkyrios mintys ką nors daryti, abejonės, vaizdiniai, kas lydi į veiksmus, kylančius prieš žmogaus valią. Tokiems žmonėms supranta savo impulsų nereikalingumą, beprasmiškumą, tačiau niekaip negali jų suvaldyti, atsikratyti. Jei jiems pavyksta dėl daugelio pastangų nukreipti šias nereikšmingas mintis, jos vis tiek vėl ir vėl grįžta. Įkyrumai dažnai pasitaiko sergantiems depresija, neurozėmis.

 

Simptomai

Įkyrumų turi daugelis žmonių, tačiau jei jiems tai netrukdo kasdienės veiklos, žmogus jų nejaučia, tai nelaikoma sutrikimu. Sergantiesiems šiuo sindromu, tokie įkyrumai būna intensyvūs ir pasireiškia prieš jų valią.

Obsesiniai – kompulsiniai potraukiai skirstomi į įkyrumus su emocine įtampa ir be jos. Su emocine įtampa gali pasireikšti įkyrūs potraukiai, kai žmogus nori kažką padaryts sau ar aplinkiniams (pvz., smogti praeiviui), įkyrios mintys, kai lenda vis tos pačios mintys, trukdančios susikaupti ties kitais darbais, įkyrios abejonės (pvz., ar išeidamas užrakino namų duris), įkyrūs žodžiai (pvz., nuolat kalboje įterpia bereikšmius žodžius kaip „reiškia“, „vadinasi“ ir pan.), įkyrūs prisiminimai, veiksmai (pvz., krenkšti, glosto plaukus). Visi šie įkyrumai sukelia sergantiesiems įtampą, nerimą, nusivylimą, tačiau atsikratyti jų niekaip nesugeba. Esant šiems sutrikimams, dažnai pasitaiko ir įvairios baimės (fobijos) kaip, pvz., ligų baimė, tamsos, mikrobų, uždarų ar atvirų patalpų baimė ir kt.

Kai įkyrumai yra be emocinės įtampos, tai sergančiųjų nevargina, nekelia jokio nerimo, jiems šie įkyrumai būna tik įkyrus polinkis kažką daryti nuolat, pvz., skaičiuoti, ar nuolatinės mintys apie gyvenimo prasmę.

 

Diagnostika ir gydymas

Psichinių ligų specialistai lengvai diagnozuoja šiuos sutrikimus, daugiau laiko prireikia išsiaiškinimui, kas šį sindromą galėjo sukelti. Gydymas priklauso nuo sutrikimo laipsnio, susideda iš terapijų bei medikamentų paskyrimo.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
įtampa
potraukiai
sergantiesiems

Rašyti komentarą