Neuropatinis beriberis

Ligos aprašymas
Gydytojai
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas
Tai dėl nepakankamos mitybos išsivysčiusi polineuropatija, kuri pasireiškia daugelio nervų pažeidimu (dėl B grupės vitaminų trūkumo, ypač vit.B1). Dažnai ši liga atsiranda alkoholikams dėl šių vitaminų stokos.
Anksčiau buvo manoma, kad beriberio liga serga Rytų šalių gyventojai, kurių mitybos racione daugiausia ryžiai. Tačiau paaiškėjo, kad susergama visame pasaulyje.

 

Simptomai
Ligos pradžia būna besimptomė. Vėliau išryškėja įvairaus laipsnio jutimo ir judesių sutrikimai (ypač pėdose ir blauzdose), gali būti pėdų deginančio pobūdžio skausmas, paskui panašiai apima ir rankas. Sergantieji pastebi kad jų pėdų ir plaštakų prakaitavimas suintensyvėja, jos patinsta, atsiveria opelės. Judesių sutrikimai pasireiškia kaip dalinis ar visiškas galūnių paralyžius.
Kai kuriems sergantiesiems būna kitų simptomų kaip žemas kraujo spaudimas, sutrikęs rijimas, kvėpavimas.

 

Diagnostika
a) klinikiniai simptomai;
b) atliekama ENMG (elektreoneuromiografija) – nustatoma nervų sistemos pažeidimai.

 

Gydymas
Mitybos korekcija, praturtinta B grupės vitaminais, alkoholio atsisakymas. Skausmo malšinimui –  nuskausminamieji. Taikomi masažai, gydomoji mankšta. Gydymas trunka savaites ar mėnesius.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
simptomai

Rašyti komentarą