Necukrinis diabetas (Diabetes insipidus)

Ligos aprašymas
Tyrimai
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Tai liga, kuriai būdingas nesugebėjimas koncentruoti šlapimo. Dažniausia to priežastis yra genetinė predispozicija, smegenų liaukos – hipofizės – navikai, traumos, operacijos, infekcinės ar uždegiminės ligos. Taip pat priežastimi gali būti inkstų įgimta ar įgyta patologija. Poliurijos – polidipsijos sindromas gali būti ir dėl psichogeninės kilmės ar dėl piktnaudžiavimo diuretikais (varančiais šlapimą vaistais). Tokiu atveju gydytojas atlieka troškulio mėginius ir išsiaiškina priežastį.

 

Simptomai

Pagrindinis simptomas yra poliurija (padidėjęs šlapimo išskyrimas), 5-25 l/parą. Ypač dažnas gausus šlapinimasis būdingas naktį (nikturija,paprastai jos nebuvimas paneigia necukrinį diabetą). Tai labai išsekina žmogų, jis neišsimiega, netenka daug skysčių, tai lydi troškulio pojūčio atsiradimui, dėl to geriama daug vandens (polidipsija), kurio inkstai vėl nesugeba sukoncentruoti ir pašalina su šlapimu.

Kiti simptomai pasireiškia dėl gausaus skysčių netekimo, tai – vangumas, vėmimas, vidurių užkietėjimas, kartais žvairumas, dvejinimasis. Taip pat sulėtėja augimas ir kūno masės didėjimas.

 

Diagnostika

Simptomai panašūs į cukrinį diabetą, psichogeninę polidipsiją ar piktnaudžiavimą diuretikais, todėl siekiant nustatyti diagnozę, atliekamas 7 val. troškulio mėginys ir tiriamas šlapimo tankis tyrimo eigoje. Tada purškiama į nosį vazopresino ar desmopresino ir tiriamas šlapimo osmoliariškumas (kiek 1 litre šlapimo yra netirpių medžiagų).

 

Gydymas

Jei priežastis – centrinė, t.y., paveldima ar dėl hipofizės veiklos sutrikimo, skiriamas desmopresinas, argininvazopresinas, chlorpropamidas. Jei priežastis inkstuose, skiriami tiazidiniai diuretikai (hidrochlortiazidas), kartasi furozemidas, spironolaktonas, nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
simptomai

Rašyti komentarą