Ne Hodžkino limfoma

Ligos aprašymas
Tyrimai
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai

Ligos aprašymas

Tai piktybinė kloninė neoplazija (naviko susidarymas), kurios ištakos yra limfinio audinio B ir T limfocitai. Sergamumas – 3-5 žm./100 tūkst./m. Dažniau pasitaiko vyresnio amžiaus asmenims, AIDS pacientai serga 1000 kartų dažniau, nei kiti. Etiologija nėra visiškai aiški, manoma, kad svarbią reikšmę ligos išsivystymui turi virusinė infekcija (Epstein-Barr‘o virusas, herpes virusas. Taipogi svarbūs genetiniai pokyčiai – chromosomų translokacijos, pvz., t (8;14), t (14;18), t (11;14).

NHL skirstoma į 2 tipus: B ląstelių ir T ląstelių. B ląstelių NHL sudaro 80-90%, likę procentai – T ląstelių. B ląstelių mažo piktybiškumo laikomos: lėtinė limfocitinė leukemija, prolimfocitinė leukemija, plaukuotųjų ląstelių leukemija, Waldenstrom‘o liga, dauginė mieloma ir kt., labai piktybiškos – centroblastinė, imunoblastinė, Burkitt‘o limfoma ir kt. Iš T ląstelių NHL mažai piktybiškos – Sezary sindromas, Mycosis fungoides, Lennert‘o limfoma, T zonų limfoma ir kt., o labai piktybiškos – imunoblastinė, stambiamolekulinė anaplazinė, limfoblastinė ir kt.

 

Simptomai

Simptomai įvairūs. Gali būti karščiavimas, prakaitavimas naktį, kūno masės mažėjimas, odos pakitimai.Limfmazgiai būna padidėję, pabrinkę. Beveik pusei atvejų būdinga kaulų čiulpų infiltracija ir kraujodaros sutrikimas, todėl vystosi anemija (mažakraujystė), trombocitų (jie svarbūs krešėjimui) ir leukocitų (jie svarbūs kovai prieš bakterijas,virusus ir kt.) skaičiaus sumažėjimas.

 

Diagnostika

Atliekamas bendras kraujo tyrimas, kuriame stebimas visų ar kelių eilių kraujo kūnelių skaičiaus sumažėjimas, histologinis limfmazgių tyrimas, krūtinės ląstos rentgenograma/kompiuterinė tomografija, pilvo srities sonoskopija/kompiuterinė tomografija, kaulų čiulpų citologinis ir histologinis tyrimas, kartais kaulų scintigrafija, papildomi kiti tyrimai, pvz., kepenų punkcija, LOR gydytojo diagnostika, gastroenterologiniai tyrimai ir pan.

 

Gydymas

NHL pogrupiai skiriasi, todėl ir gydymas nevienodas. Kai mažo piktybiškumo lokalizuota NHL, taikoma spindulinė terapija, kai yra generalizuota stadija – laukiama indikacijų gydymui (bendrų simptomų, kraujodaros nepakankamumo, greito ligos progresavimo, organų destrukcijos, didelės limfomos su ar be blužnie spadidėjimu, paraproteininė anemija su padidėjusiu bandro baltymo kiekiu).

Kai yra centrocitinė NHL, chemoterapija skiriama iškart, nelaukiant indikacijų gydymui. Taip pat skiriamas interferonas, kamieninių ląstelių transplantacija ir kt.

Kai NHL didelio piktybiškumo, gydymas stipresnis, taikoma irgi spindulinė terapija, chemoterapija, polichemoterapija, kaulų čiulpų transplantacija ir kt.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
diagnostika
simptomai
terapija
transplantacija
virusas

Rašyti komentarą