Mitralinio vožtuvo stenozė

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Širdis – raumeninis organas, kurį sudaro keturios kameros: aukščiau esantys prieširdžiai ir žemiau esantys skilveliai. Tarp dešiniosios ir kairiosios širdies pusės yra raumeninė pertvara, dešinįjį prieširdį ir skilvelį skiria taip vadinamas triburis vožtuvas, kairįjį prieširdį ir skilvelį – dviburis (mitralinis) vožtuvas.

Mitralinio (dviburio) vožtuvo stenozė – tai širdies yda, kurios metu dėl įvairių priežasčių vožtuvo burės tarpusavyje suauga, vožtuvo anga susiaurėja ir kraujas iš kairiojo skilvelio negali normaliai tekėti į kairįjį, o iš jo į aortą (didžiausią organizmo arteriją). Kairysis skilvelis dirba padidinto krūvio sąlygomis, jo sienelės sustorėja, veliau išsiplečia. Didėja slėgis plaučių kraujagyslėse, atsiranda širdies nepakankamumo simptomai.

Mitralinė stenozė – tai dažniausiai pasitaikanti širdies yda. 2/3 pacientų su reumatine stenoze yra moterys.

 

Ligos priežastis

Pagrindinė dviburio vožtuvo stenozės priežastis – reumatas (liga, susijusi su streptokokine infekcija). Šiuo metu išsivysčiusiose šalyse reumatas pasitaiko nedažnai, tačiau šis susirgimas yra aktuali problema besivystančiose šalyse. Stenozę taip pat gali sukelti infekcinis endokarditas (retai), mitralinio žiedo kalcifikacija. Kartais pasitaiko įgimta mitralinio vožtuvo deformacija.

 

Simptomai

Normaliai mitralinės angos plotas yra 4-6 cm2. Kai anga susiaurėja iki 2 cm2, atsiranda simptomai fizinio krūvio metu. Ramybėje klinika pasireiškia, kai angos plotas yra 1-1,5 cm2. Pagrindiniai ligos požymiai:

Dusulys, kosulys (kartais su krauju),
Silpnumas, alpimas,
Širdies plakimas,
Pėdų, čiurnų tinimas,
Krūtinės skausmas (rečiau pasitaiko).

 

Diagnostika

Išsiaiškinami skundai, atliekamas fizinis ištyrimas. Apžiūrint – veido blyškumas, lūpos gali būti melsvos, ryškiai matomos kaklo venos (dėl padidėjusio spaudimo). Auskultacijos metu pagal girdimus garsus galima nustatyti mitralinę stenozę, tačiau reikalingas išsamesnis ištyrimas. Atliekama elektrokardiograma, krūtinės ląstos rentgenograma, širdies ultragarsinis tyrimas, jei reikia taikomi ir sudėtingesni tyrimo metodai.

 

Gydymas

Gali būti skiriami vaistai širdies funkcijos nepakankamumui mažinti, tačiau nėra vaistų, kurie gali išgydyti pačia dviburio vožtuvo stenozę. Pagrindinis gydymo būdas – operacinis, kurio metu vožtuvas praplečiamas specialiu balionu ar visai pašalinamas, jo vietą pakeičiant nauju vožtuvu.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
simptomai

Komentarai

2022-10-22 | V
Pastebėta klaida: “Mitralinio (dviburio) vožtuvo stenozė – tai širdies yda, kurios metu dėl įvairių priežasčių vožtuvo burės tarpusavyje suauga, vožtuvo anga susiaurėja ir kraujas iš kairiojo skilvelio negali normaliai tekėti į kairįjį, o iš jo į aortą (didžiausią organizmo arteriją)”. vožtuvo anga susiaurėja ir kraujas iš kairiojo prieširdžio negali normaliai tekėti į kairįjį skilvelį .

Rašyti komentarą