Menisko plyšimas

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai

Ligos aprašymas

Meniskas – tai skaidulinis kremzlinis audinys kelio sąnaryje tarp šlaunikaulio ir blauzdikaulio, jis skirstomas į vidinį ir išorinį. Pagrindinė menisko funkcija yra „amortizacinė“, t.y., smūgių į šį sąnarį sušvelninimas, kelio stabilizavimas.

Menisko plyšimas gana dažnas kelio sąnario pažeidimas, ypač 20-30 metų amžiaus vyrams (5-6 kartus dažniau nei bendrai populiacijai).

 

Simptomai

Menisko plyšimas beskausmis, retai trauminės kilmės. Meniskas pažeidžiamas, kai šiek tiek sulenkta koja (20°) pasukama (pvz., lipant iš dar nesustojusio troleibuso), tokiu metu kojos raiščiai atsipalaiduoja, šlaunikaulio gumburas prispaudžia meniską ir sukimo metu jį suplėšo.

Atsiranda lokalus taškinis skausmas tik tuomet, kai meniskas stringa. Tai pajuntama judesių metu, pagrinde lipant laiptais žemyn, nes yra tempiama sąnario kapsulė, ją ir skauda (pats meniskas neskausmingas). Procesui užsitęsus, dėl nuolatinio kapsulės dirginimo susikaupia skysčio sąnario ertmėje, todėl gali skaudėti ramybėje. Kai yra menisko strigimas, susidaro judesio blokas.

 

Diagnostika

Remiamasi anamneze, klinikiniais simptomais. Taip pat gydytojas atlieka specifinius testus (pvz., negali atsisėsti sukryžiavęs turkiškai kojų – taip būna esant vidinio menisko plyšimui). Svarbūs instrumentiniai tyrimai kaip kompiuterinė tomografija, megnetinio rezonanso tyrimas, rentgenograma labiau diferencijuojant nuo kitų pažeidimų. Patikimiausias tyrimas – artroskopija, tai ir diagnostikos ir gydymo metodas.

 

Gydymas

Konservatyvaus gydymo nėra, plyšęs meniskas nesugyja. Kai yra sąnario blokas – šalinama manipuliacijomis. Ranka paspaudžiama priešinga kelio pusė, padidėjus sąnariniam paviršiui atliekamas lenkimas, tiesimas. Artroskopijos indikacijos – jaunas amžius, aktyvus sportas, fizinė veikla, nepavykęs bloko atstatymas. Jos metu atliekama menisko rezekcija, menisko siūlė, kai meniskas plyšta prie pat kapsulės.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
kapsulės

Rašyti komentarą