Mediastinitas

Ligos aprašymas
Gydytojai
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Anatomija
Plaučiai ir juos dengianti plėvė (pleura) yra krūtinės ląstos dešinėje ir kairėje pusėje. Tarp plaučių krūtinės ląstos viduryje yra ertmė, vadinama tarpuplaučiu. Taigi tarpuplautį iš šonų riboja plaučiai, iš priekio – krūtinkaulis, o iš apačios diafragma (raumeninė pertvara, atskirianti krūtinės ląstą nuo pilvo ertmės). Skiriamas viršutinis ir apatinis tarpuplautis. Viršutinis yra mažesnis, apatinis didesnis, skiriamos trys jo dalys: priekinis, vidurinis ir užpakalinis. Tarpuplautyje išsidėsčiusios įvairios anatominės struktūros (kraujagyslės, dalis stemplės, limfmazgiai, užkrūčio liauka, širdis, trachėja).

 

Ligos aprašymas
Mediastinitas – tai tarpuplaučio uždegimas. Skiriamas ūminis ir lėtinis mediastinitas. Ūminis mediastinitas reikšmingesnis, kadangi tai grėsminga gyvybei būklė, kuri reikalauja skubios kvalifikuotos pagalbos. Šia liga gali sirgti bet kuris žmogus, tačiau pastebėta, jog tarpuplaučio uždegimas dažniau pasitaiko vidutinio amžiaus (25-50 m.) vyrams.

 

Ligos priežastis
Mediastinitą dažniausiai sukelia į tarpuplautį patekusi infekcija. Ūminio mediastinito atveju mikroorganizmai dažniausiai patenka iš kaklo, jame esant pūlinių ar iš stemplės, įvykus jos plyšimui. Lėtinį mediastinitą gali sukelti tuberkuliozė, sifilis, histoplazmozė ir kitos lėtinės eigos infekcijos.

 

Rizikos veiksniai
Mediastinito rizikos veiksniams priskiriama: įvairūs stemplės susirgimai, nusilpusi imuninė sistema (pvz. dėl tam tikrų vaistų vartojimo), neseniai atlikta stemplės endoskopinė procedūra, krūtinės ląstos trauma.

 

Simptomai
Pagrindiniai ūminio tarpuplaučio uždegimo simptomai yra:
Stiprus karščiavimas,
Šaltkrėtis,
Skausmas krūtinėje,
Dusulys,
Padažnėjęs širdies plakimas,
Diagnostika.
Be labai išreikštų klinikinių požymių, labai svarbu atlikti krūtinės ląstos rentgeninį tyrimą. Jame stebimi tam tikri tarpuplaučio uždegimo požymiai. Kartais atliekama ir kompiuterinė tomografija ar magnetinio rezonanso tyrimas. Kraujo tyrimuose nustatomi uždegiminiai pokyčiai.

 

Gydymas
Sergantysis ūminiu mediastinitu gydomas ligoninėje. Skiriamas antibakterinis gydymas, priklausomai nuo poreikio gali prireikti širdies veiklą gerinančių ar kitokiu vaistų. Imamasi ir tam tikrų chirurginio gydymo priemonių – svarbu atverti uždegimo apimtą tarpuplautį (drenuoti mediastinumą).

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
ligos
mediastinitas
plaučiai

Rašyti komentarą