Mazginė eritema

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Tai panikulitų klasifikacijai priklausantis susirgimas, kuriam būdingi greitai atsiradę vienas ar keli skausmingi raudoni mazgai priekiniame blauzdų paviršiuje. Panikulitai – tai uždegiminės poodžio riebalų ligos, kurioms būdingi kelių savaičių trukmės karščiavimo ir bendro negalavimo epizodai bei riebalinių mazgelių atsiradimas.

Mazginė eritema yra viena iš dažniausiai pasitaikančių pertvarinių panikulitų formų. Tai ūminė liga, kuria dažniausiai suserga 20-30 metų moterys, nors gali pasitaikyti bet kam, net vaikams. Ja susergama dėl:

a) infekcinės ligos (streptokokinio faringito, tuberkuliozės, salmoneliozės ir kt.);

b) medikamentų vartojimo (antibiotikų – penicilinas,sulfonamidas, kontraceptinių hormonų);

c) sisteminių susirgimų  (sarkoidozės, uždegiminės žarnų ligos, sisteminės raudonosios vilkligės, dermatomiozito, sisteminės sklerozės, vėžio).

 

Simptomai

Prieš atsirandant skausmingiems raudoniems mazgams priekiniame blauzdos paviršiuje, pasireiškia kelias savaites trunkantis karščiavimas, bendras negalavimas, sąnarių skausmas. Gilesni mazgai nematomi, bet lengvai apčiuopiami. Praėjus kelioms ar keliolikai dienų nuo mazgų atsiradimo, vietoje jų susidaro kraujosrūvos. Po 4-6 savaičių tai visiškai išnyksta, nepalikdami randų. Tik labai retais atvejais mazgai išopėja.

Pasitaiko atvejų, kai sergama lėtine mazgine eritema, tuomet mazgai kelis metus atsiranda vis iš naujo (recidyvuoja). Dažniausiai pasitaiko vidutinio amžiaus moterims, jos paprastai serga kitomis ligomis, kurios palankios mezginės eritemos atsiradimui.

 

Diagnostika

Diagnostikai pakanka klinikinių simptomų, kartais prireikia mazgelio biobsijos (gabalėlio medžiagos audinio detaliam ištyrimui). Sergantiesiems atliekami krūtinės rentgenograma, Mantoux mėginys dėl tuberkuliozės įtarimo. Kartais atliekamas nosiaryklės pasėlis dėl streptokokinės infekcijos. Įtariant kitas ligas, susijusias su kasos pažeidimu, tiriama kasos amilazė, lipazė, antitripsinas kraujyje (kasos fermentai).

 

Gydymas

Svarbu nustatyti mazginės eritemos atsiradimo priežastį ir skirti adekvatų gydymą. Ūminė mazginė eritema praeina savaime, todėl nebūtina skirti medikamentų. Jiems rekomenduojama gulėti, pakelti kojas aukščiau, skausmui ir karščiavimui malšinti vartoti aspiriną ar nesteroidinius vaistus nuo uždegimo. Sergantiems lėtine mazgine eritema, skiriama kalio jodido, kartais – steroidai, kolchicinas, imunosupresantai kaip azatioprinas ar ciklosporinas, ar triamcinolono injekcijos į mazgus. Jei priežastis nenustatoma, skiriamas simptomus mažinantis gydymas.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
tuberkuliozės

Komentarai

2017-01-15 | Lina
Pas mus medicina ne kokia,pas mania eritema jau 8m.geru medrol nieko gero ,gyditai nieko niezino apie ta liga keip afrikoj
2016-07-20 | ruta
laba diena.mamai pries 20 metu kojoj buvo roze.isigyde.dabar pries savaite atsirado ant koju karstos demes,patino kojos,temperatura 38 arba 38.5. jau 6 diena geria nimesil.tad kai isgeria nebuna temp 12 val.jei po 12 val neisgeria kyla vel.naudoja ospamox 1000.infektologe nustate mazgine aeritema.sakykit ar tikslingas gydimas?kodel nekrenta visaj temperatura nors kojos jau ne tokios sutine.kas galejo issaukti sita liga.ACIU LB .
2016-07-03 | Anželika
Sveiki. Noriu paklausti dėl mazginės eritemos. Ji man kartojasi jau nuo 2015.07mėn. reumatologė skiria gerti Medrolį,sutinimas praeina,bet liga dabar jau atsinaujina po 1,5mėn. Maniau,kad sukelėjas pūlinga angina,tai vasarį ją pašalinau,bet liga vėl kartojasi. Jau esu neviltyje ir nežinau ką dar daryti :( negi visą laiką gersiu Medrolį? Planuoju atlikti streptokoko tyrimą ir atsparumą antibiotikams,gal reikia sunaikinti ligos sukelėją? Dėkoju už atsakymą.

Rašyti komentarą