Madelungo deformacija

Ligos aprašymas
Gydytojai
Simptomai

Ligos aprašymas

Tai dilbio apatinio trečdalio ir riešo deformacija. Tai apibūdinama kaip priekinis alkūnkaulinis stipinkaulio išlinkimas ir dorsaliai išsikišantis alkūnkaulis. Tokia deformacija gali būti įgimta, potrauminė, dėl dauginių kaulinių išaugų bei osteomielito.

Esant tikrajai Mandelungo deformacijai, aptinkamas darinys nuo stipinkaulio alkūnkaulinio delninio paviršiaus. Jo skersmuo siekia iki 5-7 cm, jis stabdo normalū stipinkaulio augimą ir taip skatina vystytis deformacijai.

 

Simptomai

Būdingas simptomas – skausmas. Apžiūrint ranką, iš alkūnkaulio pusės matoma jo dislokacija, riešo dislokacija santykinai žemyn ir varus padėtyje (nukreipta išorėn). Deformacija ryškėja vaikui augant, ypatingai paauglystėje.

 

Diagnostika

Liga diagnozuojama pagal anamnezę (buvusios traumos, osteomielitas, kitos ligos), atlikus apžiūrą, rentgenogramas, kurių būtinai reikia trijose plokštumose. Dažniausiai to pakanka, tačiau kartais atliekama kompiuterinė tomografija, kuri teikia išsamesnės informacijos.

 

Gydymas

Kol kas nėra vieningos nuomonės dėl gydymo. Dauguma ortopedų teikia pirmenybę operaciniam gydymui dėl artrozių progresavimo ir skausmų, kosmetinio defekto. Pastaruoju metu rekomeduojama operaciniu būdu pašalinti Vickerso raištį ir atlikti koreguojamąją stipinkaulio osteotomiją (kaulo įpjovimą). Po operacinio gydymo sumažėja skausmas, funkcija rankos paprastai neatsistato, o kosmetinis vaizdas pagerėja. Dažnai pasitaiko deformacijos recidyvų.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Rašyti komentarą