Lipoma

Ligos aprašymas
Tyrimai
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Lipoma – gerybinis riebalinio audinio navikas. Tai dažniausias minkštųjų audinių navikas. Dydis labai įvairus: dažniausiai mažiau nei 1 cm, tačiau gali būti daugiau nei 6 cm. Paprastai nustatoma 40 – 60 m. amžiaus žmonėms.

 

Ligos priežastys

Deja, nežinomos. Manoma, kad galimas šeiminis paveldėjimas.

 

Simptomai

Minkštas, judrus, neskausmingas gūzelis. Dažniausiai susidaro kaklo, nugaros ir galūnių srityse. Nedidelės lipomos simptomų nesukelia. Didelės lipomos gali spausti aplinkinius audinius, nervus – dėl to gali atsirasti skausmas.

Lipomos formos:

Pavienė lipoma;
Difuzinė įgimta lipoma;
Gerybinė simetrinė lipomatozė;
Šeiminė dauginė lipomatozė;
Angiolipoma;
Kt.

 

Diagnostika

Lipoma diagnozuojama remiantis klinikiniais simptomais. Neaiškiais atvejais gali būti atliekami vaizdiniai tyrimai (pvz., ultragarsinis tyrimas, kompiuterinė tomografija), biopsija.

 

Gydymas

Jei lipoma nedidelė, nesukelia jokių simptomų ar kosmetinių defektų – stebima. Didelės, simptomus ar kosmetinius defektus sukeliančios lipomos šalinamos chirurginiu būdu.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
lipoma
lipomatozė
lipomos
navikas

Komentarai

2016-09-13 | olgirdas
Man lipoma ant rankos isoperavo kai man buvo 18 m. Nei ji didele buvo, nei trukde, bet nenorejau as jos. Nuejau i poliklinika ir isoperavo. Buvo tai pries 18 metu. Tiesa apziuros metu diagnozavo higroma. O siaip dar viena turiu tarp sonkauliu, panasaus amziaus. Bet ji nedideja, tai ir nesioperuosiu.
2016-01-27 | Gitana
Išoperavo prieš 12 dienų 3 lipomas ,pažastyje atsirado gūzas -didesnis nei buvo net šeimos daktarė ir 3 seselės sako kad negerai .Ką daryti?
2016-01-14 | Rimas
Kompiuterine tomografija siuo atveju nera tinkama. Konsultuokites su urologu/nefroligu
2016-01-14 | Danguole
Laba diena.Man echoskopijos metu pastebejo desinio inksto apatiniame poliuje parenchimoje 0.7 cm hiperechogeniska derinuka.Isvada -.desinio inksto angiomiolipoma.Ka tureciau daryti,galbut reikalinga kompiuterine tomografija.Aciu.

Rašyti komentarą