Leukocitoklazinis vaskulitas

Ligos aprašymas
Tyrimai
Gydytojai
Simptomai
Straipsniai

Ligos aprašymas

Tai smulkių kraujagyslių – venulių – pažeidimas, kurį sukelia vaistai, infekcija, vėžinės ląstelės ar sisteminės ligos. Pasitaiko ir pirminių citoklazinių vaskulitų, kuomet priežastis nenustatoma. Šios ligos atveju pažeidžiami pokapiliariniai venulių tinklai, infiltruojantis uždegiminėms ląstelėms su fragmentuotais jų branduoliais (leukocitoklazija). Šiuo vaskulitu suserga vyresni nei 16 metų asmenys.

 

Simptomai

Pasireiškia bet kurios kūno vietos, dažniausiai kojų, odos bėrimu, palpuojama purpura, kurį spaudžiant, spalva nesikeičia. Taip pat gali būti makulopapulinis bėrimas, t.y., dėminis mazginis bėrimas. Jaučiamas bendras silpnumas, šiek tiek pakyla temperatūra, gali skaudėti galvą, pilvą. 

Iš anamnezės žinoma, kad žmogus mėnesį prieš vaskulito atsiradimą, vartojo vaistus, ar buvo infekcija, kas galimai ir sukėlė kraujagyslių uždegimą. Kitais atvejais būtina išsiaiškinti, ar nėra sisteminės ligos, vėžio. 

 

Diagnostika

Leukocitoklazinis vaskulitas pagrinde diagnozuojamas pagal klinikinius simptomus. Taip pat atliekami kraujo (jame padidėja uždegiminiai rodikliai) ir šlapimo tyrimai, bei papildomi tyrimai, siekiant ekskliuduoti kitas ligas, iššiaiškinti, ar tai ne  sisteminės ligos pasireiškimas ir pan.

 

Gydymas

Jeigu kraujyje uždegiminių rodiklių padidėjimo nėra, pažeista tik oda – pakanka pašalinti ir vengti vaskulitą sukėlusio veiksnio, laikyti galūnę pakeltą, naudoti guminę kojinę bei vengti bet kokių traumų.

Jei uždegiminiai rodikliai padidėję, vaskulitas pasireiškia intensyviau, skiriamas hidroksichlorochinas, kolchicinas arba steroidiniai hormonai. Sunkiai atvejais rekomenduotinas metotreksatas, azatioprinas.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
bėrimas
infekcija
vaskulitas

Rašyti komentarą