Lėtinis anovuliacijos sindromas

Ligos aprašymas
Tyrimai
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Tai įgimtas moterų hormoninis sutrikimas, kuriam esant, ant kiaušidžių paviršiaus išsidėsto daug (10-15) nesubrendusių  folikulų – policistinės kiaušidės. Moterys apie jų egzistavimą nesuvokia, tačiau pajunta šio sindromo kitus sukeliamus simptomus, dėl ko ir kreipiasi į gydytojus, tai – mėnesinių nebūvimas, nevaisingumas, padidėjęs plaukuotumas, prakaitavimas, kraujospūdžio padidėjimas, nutukimas, II tipo cukrinio diabeto išsivystymas. Šio sindromo etiologija nėra iki galo išaiškinta. Labai retais atvejais tai būna dėl naviko smegenyse (prolaktinoma), bet dažniausiai laikoma kaip įgimtas sutrikimas, nes yra pastebėtas paveldimumas, tačiau kuris būtent genas atsakingas už ligos atsiradimą, dar neišsiaiškinta.

 

Simptomai

a) Sutrikęs mėnesinių ciklas, kraujavimas tarp mėnesinių, mėnesinių nebūvimas;

b) Nutukimas, ypač pilvinio tipo (obuolio formos figūra);

c) Padidėjęs veido ir kūno plaukuotumas – vyriško tipo plaukuotumas;

d) Spuoguotumas, riebi galvos oda, praplikimas;

e) Nevaisingumas;

f) Pakilęs artetinis kraujo spaudimas;

g) Juodos dėmelės pažastyse, ant nugaros, kaklo (acantosis nigrans);

h) Pilvo apačios maudžiantis skausmas, kai kiaušidžių cistos didesnės.

 

Diagnostika

Remiamasi išsakytais nusiskundimais, apžiūra ir tyrimais. Apžiūros metu atliekamas ultragarsinis tyrimas, kurio metu pamatomos daugybinės kiaušidės cistos. Tada atliekami kraujo tyrimai – tiriami lytiniai hormonai (folikulus stimuliuojantys hormonai, vyriški hormonai – testosteronas ir kt.). Taip pat tiriamas prolaktino kiekis kraujyje, norint išsiaiškinti, ar kiaušidžių policistozės nesukėlė smegenyse esanti prolaktinoma. Tiriama ir skydliaukės funkcija, svarbi medžiagų apykaitai, bei patikrinama, ar nėra antinksčių bei kiaušidžių navikų, sukeliančių vyriškų lytinių hormonų padaugėjimą. Dėl sutrikusios medžiagų apykaitos tiriamas lipidų bei gliukozės kiekis kraujyje.

 

Gydymas

Būtina sekti kraujospūdį, lipidų ir gliukozės koncentraciją kraujyje. Esant reikalui – koreguoti. Svarbi dieta ir fizinis krūvis.

Jei moteris nenori pastoti, jai skiriami kontraceptikai, sureguliuojantys mėnesinių ciklą. Progesteronas veikia panašiai, tik neturi kontraceptinio poveikio. Jei moteris nori pastoti – skiriamas Klomifenas. Jei nepadeda, taikomi pagalbiniai pastojimo būdai.Svorio mažinimui efektyvus Metforminas, plaukuotumui mažinti – spironolaktonas.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
cistos
kiaušidės
nutukimas
plaukuotumas
sindromas

Rašyti komentarą