Kušingo sindromas

Ligos aprašymas
Tyrimai
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Tai endokrininis sutrikimas, kuriam būdinga per didelė kortizolio gamyba antinksčiuose ar adrenokortikotropinio hormono (AKTH) sintezė hipofizėje, t.y., smegenų liaukoje, kuri per savo hormonus reguliuoja kitų endokrininių liaukų hormonų gamybą.

Kai šis sutrikimas yra hipofizėje, tai vadinama Kušingo liga. Kai sutrikimas dėl kitų priežasčių, tai vadinama sindromu. Kitos priežastys gali būti AKTH sekretuojantis navikas (dažniausiai pasitaiko plaučių karcinoma), taip pat antinksčių patologija, kaip adenoma ar karcinoma.

 

Simptomai

Būdingi bendri simptomai –  apvalus veidas, padidėjęs sprandas, pilvinis nutukimas (riebalai susikaupę liemens, krūtinės srityje, o kojos plonos, raumenys išnykę), aukštas arterinis kraujo spaudimas, moterims išnykusioa mėnesinės, sumažėjęs libido, impotencija. Ryškūs odos pokyčiai – strijos, odos išplonėjimas, hirsutizmas (moterims padidėjęs plaukuotumas nebūdingose vietose), spuoguotumas,  sunkus žaizdų gijimas, greitai pažeidžiama oda. Taip pat būdinga osteoporozė, silpnumas, dažnas gausus šlapinimasis. Iš psichikos sutrikikų dažnai pasitaiko depresija, emocinis nestabilumas, psichozė, euforija.

Tokiems asmenims sutrinka gliukozės tolerancija, atsiranda lipidų disbalansas, jiems didesnė tikimybė susirgti cukriniu diabetu, širdies ir kraujagyslių ligomis.

Kušingo liga dažniau serga 20-40 metų amžiaus moterys, liga progresuoja lėtai, daugelį metų, iš pradžių pasireiškia spuoguotumas (acne), hirsutizmas.

Dėl naviko, produkuojančio AKTH, dažniausiai atsirandantys simptomai – silpnumas, svorio kritimas, aukštas arterinis kraujo spaudimas, stirkusi gliukozės tolerancija. Ligos eiga greita, pasitaiko labiau vyrams 40-60 metų amžiaus.

 

Diagnostika

Atliekamas deksametazono supresijos testas, kai jo skiriama 23 h, o kortizolis tiriamas anksti ryte. Taip pat galima nustatyti jo kiekį paros šlapime, bei AKTH, kortizolio koncentracijos pokyčius paros ritme. Papildomi tyrimai tai – kraujo hematokritas, hemoglobinas, ENG, elektrolitai, gliukozė, taip pat krūtinės ląstos rentgenograma, EKG.

 

Gydymas

Gydymas priklauso nuo priežasties, sukėlusios kušingizmą. Navikas gydomas chirurginiu, spinduliniu ir medikamentiniu būdu. Skiriami steroidų genezės fermentų slopintojai – metiraponas, aminogliutetimidas.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
gydymas
hirsutizmas
karcinoma
navikas

Rašyti komentarą