Kondukcinis prikurtimas

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai

Ligos aprašymas

Klausos praradimas (pablogėjusi klausa) skiriama į du pagrindinius tipus: kondukcinį prikurtimą ir neurosensorinį prikurtimą. Pasitaiko ir mišrus tipas (kondukcinis ir neurosensorinis vienu metu). Kondukcinis prikurtimas – tai pablogėjęs garso sklidimas oru.

 

Ligos priežastis

Kondukcinis klausos pažeidimas gali atsirasti dėl įvairių priežasčių, sutrikdančių garso sklidimą išorine ausimi, ausies būgneliu ir vidine ausimi (klausos kauliukais). Taip nutinka susidarius ausies sieros kamščiui, esant išorinės ausies uždegimui, svetimkūniui ausyje, vidurinės ausies pūlingam uždegimui, ausies būgnelio plyšimui, otosklerozei ir esant daugeliui kitų susirgimų.

 

Diagnostika

Kondukcinis prikurtimas nustatomas atlikus kamertoninius testus (Weberio, Rinne). Kamertonas – tai U formos instrumentas (muzikos prietaisas), kurio galus pajudinus jaučiamas virpesys. Mėginių metu tam tikrose vietose (galvos srityje) pridedamas šis instrumentas ir klausiama žmogaus kur jis jaučia virpesį. Pagal tai nustatoma kur yra klausos sutrikimas. Šio tipo klausos sutrikimas gali būti nustatytas ir audiometrijos metu.

 

Gydymas

Klausa dažniausiai pagerėja išgydžius jos sutrikimą sukėlusią priežastį.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
klausa
klausos

Rašyti komentarą