Klimakterinis sindromas

Ligos aprašymas
Gydytojai
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Klimakterinis laikotarpis – tai pereinamasis moters amžiaus laikotarpis nuo reprodukcinės funkcijos iki visiško nevaisingumo dėl pamažu senkančios kiaušidžių veiklos. Tai yra moters fiziologinė būsena, bet kai yra jam būdingų simptomų, kurie trukdo normaliai gyventi ir dirbti, blogina gyvenimo kokybę, tai galima vadinti klimakteriniu sindromu.

 

Simptomai yra skirstomi į ankstyvuosius, tarpinius ir vėlyvuosius:

a) ankstyvieji – atsiranda disfunkciniai kraujavimai be jokios patologijos. Taip pat karščio pylimas, prakaitavimas (ypač naktinis), širdies plakimai, galvos skausmai ir svaigimas, ūžesys ausyse, pusiausvyros sutrikimai, kraujospūdžio kitimai, šaltkrėtis, pilvo pūtimai ir užkietėję viduriai, sutrikę odos jutimai, galūnių tirpimai. Moteris pajunta energijos stoką, tampa dirgli, mieguista arba ją kankina nemiga, sutrinka atmintis, sunkiai susikoncentruoja. Išryškėja nuotaikų kaita, depresija, sumažėjęs lytinis potraukis.

b) tarpiniai – atsiranda makšties sausumas, skausmingi lytiniai santykiai, makšties perštėjimas, deginimas, šlapimo nelaikymas, naktinis šlapinimasis. Kūno oda sausėja, plonėja, raukšlėjasi, plaukai sausėja, slenka, nagai lūžinėja, atsiranda kaulų ir sąnarių skausmai.

c) vėlyvieji – kaulų retėjimas (didėja kaulų lūžių rizika), širdies ir kraujagyslių ligos, didėja tikimybė Alzheimerio ligai vystytis.

 

Diagnostika

Diagnozuojama įvertinus visus moters nusiskundimus, ypač atkreipiamas dėmesys, ar yra karščio priepuolių (jei nėra, suabejojama dėl klimakterinio sindromo). Taip pat atliekama ginekologinė apžiūra, ultragarsinis tyrimas ir histologinis gimdos gleivinės tyrimas, kai ši išbujojusi. Atliekami hormoniniai tyrimai, parodantys moters reprodukcinę funkciją, galimas endokrinines ligas.

 

Gydymas

Taikoma pakaitinė hormonų terapija lytiniais hormonais, vaistai osteoporozės profilaktikai ir gydymui. Rekomenduojamos psichoterapijos, mankštos, dieta, darbo ir poilsio korekcija. Nervinės įtampos mažinimui – valerijono tinktūra, trankviliantai, neuroleptikai.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Komentarai

2020-02-10 | Vida Žemaitienė
AŠ jau išandžiau visokius augalinius preparatus su blakėžude, su sojomis ir kt., bet jie padeda tik silpnai, o kainuoja brangiai. Man prasidėjo tie dalykai, kai buvau 51 metų, buvo baisūs karščio pylimai, o paskui po kelių metų lyg ir atsitraukė, o dabar vėl tas pats, kai man jau 78 metai. Tai be galo sunku, pila kas 30 minučių karštis, silpnumas, širdies plakimas, nerimu prasideda. Atrodo išprotėsi... Puoli į depresiją... Ką daryti.? Aš jau nebijau jokio hormoninio gydymo, kad tik padėtų. Patarkite ką daryti?
2015-04-06 | moteris
nera gydymo, hormonus draudziama vartot, kai yra venos operuotos, o trankviliantams atsiranda priklausomybe, nes tai narkotikai. nera standartinio amziaus klimakteriniui sindromui, nes ir men staiga dingo ,o ne po truputi, karstis toks daznas ir stiprus buvo, kad vos isgyvenau nenumirus, o gyd. saipesi, nes taip retai pasitaiko, kisa i sugalvotus remus, o ne tiria visus simptomus. nemiga todel, kad tas karstis ir pykinimas, svaigimas trukdo ypac kai kartojasi kas 15 min ir diena nakti. veliau vartojau didziulius kiekius yvairiu papildu, tinkturu, kuriose yra melisos,pipirmetes, levandos,hemeopatinius taip pat, ir sojos izoflovonus. tiesiog po 2 metu suretejo karscio priepuoliai kas 25 -30 min , bet vis tik ir diena ir nakti, tai buna. sunku is vis buityje, o dirbti be galo sunku, kai silta. para trumpesne nei visiem kitiem, nes nera tik karstis, tai kur kas sudetingiau. zmones saiposi, kai mato, kad neadekvatus elgesys, nes tenka daznai issirengti, begti i tualeta, baigiasi kantrybe ir pan., visuomenej standartus lauzyt sunku, laiko isprotejusia, nors taip nera. gydymo realiai nera, manksta uzmirskit, tai visiska nesamone tokioms moterims. tik gaivus oras, tinkturos, atsisakymas visu stimuliantu kaip kava ir kofeino turincios arbatos, tai ir viskas..

Rašyti komentarą