Kitos pleuros būklės

Ligos aprašymas
Tyrimai
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Anatomija
Kvėpavimo sistemą sudaro kvėpavimo takai ir plaučiai. Plaučius iš visų pusių dengia labai plona plėvelė, vadinama pleura. Ji taip pat iškloja ir vidinį krūtinės ląstos paviršių. Tarp krūtininės ir plaučių (visceralinės) pleuros susidaro siauras uždaras tarpas, vadinamas pleuros ertme. Joje yra šiek tiek skysčio, kurio pagrindinė funkcija – neleisti plaučiams trintis į krūtinės ląstą kvėpavimo metu.

 

Ligos aprašymas
Pleuros empiema – tai pūlių kaupimasis tarpe tarp plaučio ir vidinės krūtinės ląstos sienos (pleuros ertmėje). Pleuros empiema dar kartais vadinama pūlingu pleuritu.

 

Ligos priežastis
Dažniausiai šis susirgimas atsiranda kaip kitų ligų komplikacija. Priežastys, galinčios sąlygoti pleuros empiemos formąvimąsi, yra šios:
Infekciniai susirgimai (dažniausiai bakterinis plaučių uždegimas),
Plaučio abscesas (kuomet jis atsiveria į pleuros ertmę),
Krūtinės ląstos operacijos,
Krūtinės ląstos trauma.

Labai retais atvejais pūlingas pleuros uždegimas prasideda po procedūros, vadinamos punkcija (specialia adata yra duriama pro krūtinės ląstą į pleuros ertmę, tuomet nusiurbiama skysčio gydymo ar diagnostiniai tikslais).

 

Stadijos
Pleuros empiemos susirgimo metu skiriamos šios sąlyginės trys stadijos:
Eksudacinė,
Pūlinė-fibrininė,
Randėjimo.

 

Simptomai
Pagrindiniai ligos simptomai:
Krūtinės skausmas,
Karščiavimas,
Prakaitavimas, ypač naktimis,
Bendras silpnumas,
Dusulys,
Kartais svorio kritimas.

 

Diagnostika
Tiriant ligonį, dažniausiai nustatomi pakitimai išklausant plaučių veiklą stetoskopu. Paskiriami tolimesni tyrimai: krūtinės ląstos rentgenograma, kompiuterinė tomograma, pleuros ertmės punkcija ir gauto skysčio ištyrimas.

 

Gydymas
Pagrindiniai gydymo tikslai: kovoti su infekcija ir kuo greičiau pašalinti susikaupusius pūlius iš pleuros ertmės. Skiriamas atitinkamas antibakterinis gydymas. Pradėjus anksti gydyti šį susirgimą, dažniausiai pakanka tiesiog pleuros ertmės drenavimo (tuščiaviduris vamzdelis įvedamas į ertmę ir pūliai bėga į išorę, nesikaupdami tarp pleuros lapelių). Kai kuriais atvejais, kai jau vyksta randėjimas, gali prireikti chirurginio gydymo, atliekama dekortikacija (plaučio išlaisvinimas iš sąaugų ir normalios jo funkcijos sugrąžinimas).

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
empiema
ligos
pleuros
simptomai

Rašyti komentarą