Kitos osteochondropatijos

Ligos aprašymas
Gydytojai
Simptomai
Straipsniai

Ligos aprašymas

Jaunatvinė šlaunikaulio galvos epifiziolizė – tai šlaunikaulio kaklo metafizės dislokacija į priekį galvai rotuojant atgal dėl šlaunikaulio patologinių pokyčių. Tai vienas iš dažniausių paauglių klubo sąnarių ligų, liga progresuoja spartėjant augimui. Berniukams pasitaiko 2-5 kartus dažniau nei mergaitėms. Iki 40% atvejų liga pažeidžia abu klubo sąnarius. Ligos priežastis nežinoma, manoma, kad svoris turi didelės reikšmės – 90% sergančių vaikų būna nutukę. 5% pasitaiko kaip šeiminė.

 

Simptomai

Vaikas nutukęs, kartais šlubuoja. Skausmingumas nedidelis, dažnai kelio sąnaryje, apatiniame šlaunikaulio trečdalyje. Sukimas į vidinę šlaunies pusę sumažėjusi, koja išorinės rotacijos padėtyje (išversta į šoną). Jai epifiziolizė ūmi, prasideda staigus didelis skausmas, labai riboti judesiai per klubo sąnarį.

 

Diagnostika

Liga diagnozuojama pagal simptomus ir rentgenogramas – priekinę ir šoninę, atitraukus koją. Priekinėje rentgenogramoje stebima augimo zonos išplatėjimas ir nelygumas, šlaunikaulio galvos padėties pakitimas – žemiau vadinamosios Klein linijos. Geriausiai dislokacija stebima šoninėje rentgenogramoje.

 

Gydymas

Gydymas tik operacinis, kiekvienam individualiai skiriasi operacijos apimtis, technika. Dažniausiai taikoma fiksacija be be repozicijos (atstatymo). Po operacijos su ramentais reikia vaikščioti apie 1-2 paras, kol yra pooperacinis skausmas. Būtina riboti fizinį krūvį, kol vyksta sukaulėjimas. Kaulinė deformacija mažėja po fiksacijos ir visiškai atsistato po 2 metų. 

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
epifiziolizė
gydymas

Rašyti komentarą