Kasos cistos

Ligos aprašymas
Tyrimai
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai

Ligos aprašymas

Kasa – tai virškinimo sistemos liauka, turinti keletą svarbių svarbių funkcijų. Kasoje gaminami įvairūs fermentai, kurie patekę į dvylikapirštę žarną virškina įvairias maistines medžiagas. Kasa taip pat gamina hormonus, kurių pagrindiniai – insulinas ir gliukagonas, reguliuojantys gliukozės („cukraus“) kiekį kraujyje.

Kasos cistos – tai patologinės „maišelio“ pavidalo ertmės kasos audinyje, pripildytos skysčio. Dauguma kasoje esančių cistų yra gerybinės. Labai dažnai sergant lėtiniu pankreatitu susiformuoja taip vadinamos pseudocistos (žuvusių ląstelių, kasos sulčių ir kitų uždegimo pasekoje susidarančių medžiagų telkinys). Vis gi kartais pasitaiko ir piktybinių kasos cistų.

 

Ligos priežastis

Nėra tiksliai žinoma, kodėl formuojasi kasos cistos. Piktybinių cistų atsiradimas siejamas su tam tikromis genetinėmis mutacijomis. Pseudocistos dažniausiai atsiranda esant kasos uždegimui, paprastai lėtiniam. Kartais jos susiformuoja dėl pilvo traumų, kurių metu buvo pažeistas kasos audinys.

 

Simptomai

Tiek kasos cistos, tiek pseudocistos dažniausiai nesukelia jokių klinikinių simptomų. Tačiau pasitaiko atvejų, kai dėl šio susirgimo atsiranda tam tikrų nusiskundimų, kurie gali labai varijuoti. Būdingi požymiai:

Nuolatinis pilvo skausmas, kartais plintantis į nugarą;
Pykinimas, vėmimas;
Pilvo pūtimas, sunkumo jausmas ar diskomfortas pilve.

 

Diagnostika

Kasos cistos dažniausiai aptinkamos atsitiktinai, tiriantis dėl įvairių kitų susirgimų (paprastai atliekant pilvo organų echoskopinį tyrimą). Nustačius cistas kasoje svarbiausia gydojo užduotis – nustatyti ar ji nepiktybinė. Tai padaryti padeda pokalbis su pacientu, rizikos veiksnių įvertinimas (lėtinis pankreatitas, praeityje buvusi pilvo trauma). Atliekami įvairūs tyrimai: kompiuterinė tomografija, magnetinio rezonanso tyrimas, endoskopinis ultragarsinis tyrimas, kurio metu galima paimti skysčio iš cistos ertmės. Kokius tyrimus atlikti sprendžia gydytojas įvertinęs visą turimą informaciją apie konkretų pacientą.

 

Gydymas

Dažniausiai nedidelės ir simptomų nesukeliančios kasos cistos nėra gydomos. Paskiriamas nuolatinis jų stebėjimas. Nustačius, jog cistos didėja ar atsiradus varginantiems simptomams, siūloma jas drenuoti. Šiuo metu cistos paprastai drenuojamos endoskopiniu būdu, kuomet lankstus vamzdelis įvedamas per burną iki plonųjų žarnų, iš ten į kasos lataką kur specialia adatėle cista yra praduriama. Jei cista supiktybėjusi ar įtariama, jog gali vystytis piktybinis procesas, cista šalinama operacijos metu.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
cista
cistos
kasos

Komentarai

2023-03-07 | Aldona
Magnetinio rezonanso metu nustatyta s darinys panasus i sakos tipo intraduktaline papiline mucinine neoplazma. Ar tai yra vezinis darinys ?
2019-09-17 | Jolanta
Pas mane yra kasoje vynuoges formos cysta . As buvau operuojama iseme tulzi . O dabar turiu problemu man labai puce pilva . Uzkieteja vydurei pastovei jauciu nuovargi . Maista reike derynti . Gal koks gydymas yra ar vaistu. Daznai skausma jauciu . Patarkit ka daryti ?
2018-06-30 | Mona
Mons Pas mane rado 2 cm cista ant kasos. Esu sirgusi pankreatitu kai bivau jauna, tarp nestumu. Kasos uzdegima sukele tulzis akmenys.. Izdegimas buvo baisaus skausmo!!! Be perstojo kelias paras.. Tulzies akmenis isoperavo po keletos metu, tai buvo 84-ieji.. Taip ir laikausi visokiu maisto apribojimu jau vos ne 40 m.. Visa gyvenimA maudzia pilva kairej pusej, deginantis jausmas atsirado pries 2 m.Skauda galva, tinsta pilvas, nuovargis visame kune, atsirado netoleravimas maisto, jautri angliavandeniamd, atsirado neuropatijos kojose ir rankose, nerimas, irzlumas, nes skausmas atima daug rnergijos. Daznai jauciamas maudimad ar spaudimas atsigerua nrt vandens.. Tada, pries du metus nesimate cistos. Siemet ultragarso metu jo pasimate. Bus daroma kompiuterine tomografija, tirs chirurgas. Esu dariusis privatu genetini tyrima, nes netoleruoju jokiu vaistu, o gydytojai galvoja kad apsimetu.. o as gauni visus 100 o gal ir 200 proc visu dalutiniu reiskiniu del vaistu vartojimo.. .. Tai genetinis tyrimas parode kad yra daug mutavusiu genu, ar ju kombinaciju del vaistu netoleravimo, bligas metabolizmas, bligas metyliavimas(nzn kaip lietuviskai), daug rizikos genu del iv vezio formu, neurologiniu ligu, akiu, skydliaukes, kasos, kepenu, inkstu ir sirdies ligu.. Taigi cista ant kasos gali buti paveldeta ar buti autoimunine.. Sergu autoimuniniu tiroiditu hashimotos.. Dirgau kruties veziu.. Zodziu, nera lengva pragyventi su nuovargiu ir skausmu visa jaunyste o ir toliau.
2018-02-22 | Danutė
Pas mane jų yra,bet gydytojai sako visai nereikia kreipti dėmesio,nieko jos nedaro,bet man pastovus maudimas,nuovargis.

Rašyti komentarą