Jaunatvinis idiopatinis RF teigiamas artritas

Ligos aprašymas
Dietos
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Tai rečiausiai pasitaikantis jaunatvinio idiopatinio artrito (JIA) tipas. Apima išvis 5% visų JIA. Jis būdingas vaikams iki 16 metų, dažniausia paauglėms mergaitėms 9-12 metų. Šio tipo artrito prognozė nėra gera – įvyksta sąnarių destrukcija, iškrypsta stuburas ir kiti sąnariai, atsiranda netaisyklinga laikysena, raumenų nykimas, susidaro sąaugų sąnariuose, ką reikia koreguoti operaciniu būdu. Per 10 stebėjimo metų tik 6% pavyksta pasiekti ligos remisiją (ligos susilpnėjimą).

 

Simptomai

Liga gali prasidėti ūmiai arba iš lėto, greitai progresuoja. Sąnarių pažeidimas simetrinis, apimami ir stambieji, ir smulkūs sąnariai. Paprastai nukenčia riešai, delnų – pirštų sąnariai ir proksimaliniai pirštų sąnariai (pirštų viduriniai sąnariai). Praėjus 6 mėnesiams nuo ligos pradžios rentgenogramose jau stebimi sąnarinių paviršių ardymo procesai (erozijos). Gali atsirasti ant alkūnių poodiniai neskausmingi mazgeliai.

Be šių simptomų, pasireiškia ir sisteminių reiškinių. Tai limfmazgių padidėjimas, kepenų ir blužnies padidėjimas, pakilusi temperatūra.

 

Diagnostika

Laboratoriniai  kraujo tyrimai rodo uždegiminius procesus – ENG ir CRB padidėjimą. Taip pat gali būti neryški mažakraujystė. Svarbus reumatoidinio faktoriaus (RF) nustatymas, be kurio nebūtų galima diagnozuoti šio susirgimo. Kartais nustatomas ŽLA DR4 – tai rodo polinkį susirgti šia liga. Taip pat padaromos sąnarių rentgenogramos, papildomi tyrimai, norint ekskliuduoti kitas ligas.

 

Gydymas

Skiriami nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo (NVNU) – naproksenas, ibuprofenas, indometacinas, tolmetinas, diklofenakas, celekoksibas ir kt. Taip pat skiriami kortikosteroidai, ligą modifikuojantys vaistai – metotreksatas ir kt. Jei tai nepadeda, sprendžiama, ar taikyti biologinę terapiją.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
sąnariai

Komentarai

2019-04-24 | sraigė
L.d. Ar yra naudos iš tokio jūsų rašinėjimo.Jei infekcija įsimetė į kaulus ar veiks antibai tokią infekciją.Nuo kada nuslopinus imūninę sistemą gydoma tokia liga.Pirma gerai nualinate organizmą paskui ieškote geresnių vaistų

Rašyti komentarą