Jaunatvinis idiopatinis psoriazinis artritas

Ligos aprašymas
Dietos
Gydytojai
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Tai vienas iš jaunatvinio idiopatinio artrito (JIA) tipų, sudaro 2-15% visų JIA. Pasireiškia vaikams iki 16 metų, vidutinis amžius – 6 metai, mergaitės serga dvigubai dažniau nei berniukai. Dažnai pirmos ar antros eilės giminaičiams nustoma psoriazė (kitaip vadinama žvyneline) – tai odos liga, kuri pasireiškia odos uždegimu ir odos bėrimu, panašiu į žvynelius. Neretai esant psoriaziniam odos pakenkimui, vystosi ir sąnarių pakenkimas – psoriazinis artritas.

 

Simptomai

Dažniausiai liga prasideda staiga, su sąnarių skausmu bei patinimu. Paprastai asimetriškai pažeidžiami 3-5 tiek stambūs, tiek smulkūs sąnariai – čiurnų, kelių, plaštakų ir pėdų, kartais ir galiniai pirštų sąnariai, stuburo juosmeninei daliai ir stuburo – klubų sąnariams nebūdinga.

Ant odos įvairių vietų (alkūnių, dilbių, kelių ir rankų pirštų tiesiamuosiuose paviršiuose, tie galvos plaukuota vieta, už ausų, kirkšniuose ir kt.) matomas bėrimas. Gali būti pažeidžiami nagai – smulkios duobutės naguose. Akių pažeidimas vystosi apie 20% sergančių psoriaziniu artritu. Jei vystosi, tai simptomai labai vangūs.

 

Diagnostika

Specifinių tyrimų nėra. Kraujyje gali būti randami pakitę uždegiminiai rodikliai. Kiti tyrimai, kaip reumatoidinio faktoriaus nustatymas reikalingi kitų lugų ekskliudavimui. Atliekamos skaudamų sąnarių rentgenogramos.

 

Gydymas

Skiriami nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo (meloksikamas, naproksenas ir kt.). Jei efekto negaunama, skiriami kortikosteroidai, metotreksatas, sunkiais atvejais teikoma biologinė terapija.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
sąnariai

Rašyti komentarą