Įtampos tipo galvos skausmas (ĮTGS)

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos apibūdinimas

Tai galvos skausmas, kuris skirstomas į 2 tipus: epizodinį ir nuolatinį. Epizodinis gali pasireikšti kaip atsakas į stresą, o nuolatinis kartotis beveik kasdien ir nebūti susijęs su stresu. Kartai su galvos skausmu gali būti šviesos baimė, pykinimas, vėmimas, nerimas, bloga nuotaika, nedarbingumas, sumažėjęs domėjimasis mėgstamais užsiėmimais. Skausmas apmažėja fizinio krūvio metu, išgėrus alkoholio, vaistų nuo skausmo, tačiau veikimas laikinas.

 

Simptomai

Įtampos tipo galvos skausmas 3 kartus dažniau pasitaiko moterims nei vyrams. Amžiaus vidurkis – 15-50m. Skauda visą galvą, skausmas nuolatinis, spaudžiantis, pastovus – tai sumažėjantis, tai sustiprėjantis. Skaudama visą dieną, naktį nebūdinga.

 

Diagnostika

Epizodinis įtampos tipo galvos skausmas diagnozuojamas, kai galvos skausmas tęsiasi <15d./mėn., skausmas trunka 30min. – 7dienas, yra abipusis (skauda abi galvos puses), nuolatinis (ne priepuolinis), skausmas nestiprėja lipant laiptais ar atliekant įprastą kasdienę veiklą, nėra pykinimo ar vėmimo. Gali būti šviesos arba garso baimė.

Nuolatinis įtampos tipo galvos skausmas diagnozuojamas, kai galvos skausmas tęsiasi daugiau nei 3 mėnesius po >15d./mėn. (>180d./m.). Nuo epizodinio šis skausmo tipas skiriasi tik trukme.

 

Gydymas

Epizodinis įtampos tipo galvos skausmas gydomas psichofiziologiniais metodais, kineziterapija ir vaistais nuo skausmo ne dažniau kaip 2-3k./sav., kad patys vaistai nesukeltų papildomo galvos skausmo.

Nuolatiniam įtampos galvos skausmui gydyti be nuskausminamųjų yra rekomenduojamas ir profilaktinis gydymas. Pvz., jei jaučiamas nerimas – skiriami benzodiazepinai, kad neiššauktų galvos skausmo. Jei vyrauja slogi nuotaika – antidepresantai.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
nerimas

Rašyti komentarą