Isteriniai traukuliai (isterinis priepuolis)

Ligos aprašymas
Tyrimai
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Tai traukuliai, atsiradę po staigaus išgyvenimo. Pasitaiko sergantiems isterija ar isterinio tipo asmenybėms. Ištikę traukuliai labai panašūs į epilepsinius, kartais būna atvejų, kai vienam žmogui kyla ir isteriniai, ir epilepsiniai priepuoliai. Kai kuriems žmonėms (dažnai tiems, kuriems neseniai buvusi galvos smegenų trauma) traukulių priepuolis gali prasidėti kaip isterinis, o baigtis kaip epilepsinis, jie vadinami isteroepilepsiniais.

 

Simptomai

Isterinis priepuolis visada prasideda prie žmonių, kyla palaipsniui, pradžia susijusi su išgyvenimu. Ligonis krenta, bet atsargiai, kad nesusužeistų, vartosi ant grindų ar lovoje, raunasi plaukus nuo galvos, daro teatrines pozas, šaukia, jo sąmonė kiek susiaurėja, veidas būna rausvas, išraiškingas, jame atsispindi baimė, siaubas.  Isterinis priepuolis trunka keliasdešimt minučių bei priklauso nuo aplinkos, po jo sąmonė šviesėja staiga, tik kartais būna trumpalaikis mikčiojimas ar dingsta balsas (afonija).

 

Diagnostika

Gydytojas lengvai atpažįsta isterinį priepuolį nuo epilepsinio. Isterinio atveju nebūna neurologinio deficito, vyzdžiai reaguoja į šviesą, sąmonė nebūna sutrikusi, tik susiaurėjusi, veidas paprastai būna raudonas (epilepsinio atveju jis būna pamėlęs), pats priepuolis trunka keliasdešimt minučių (epilepsinio atveju 2-4 min.). Diagnozę palengvina ir paties priepuolio pobūdis, pasireiškimo ypatumai.

 

Gydymas

Veiksmingos psichoterapijos. Asmuo išmokinamas valdyti emocijas, kaip labiau pažinti save, paaiškinama apie jo ligą ir kaip ją valdyti. Padeda relaksacinės procedūros, fizioterapijos, masažai. Kartais pridedama raminamieji, nerimą mažinantys vaistai ar antidepresantai, vitaminai ir kt.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
priepuolis
sąmonė

Rašyti komentarą