Įgyta silpnaprotystė (demencija)

Ligos aprašymas
Tyrimai
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Tai silpnaprotystė, kuri atsiranda normalaus intelekto asmenims po persirgtų ligų, esant organiniams galvos smegenų pažeidimams. Kitaip tariant, tai – intelekto regresija. Demencija vystosi palaipsniui, pirma labiau pastebimi asmenybės nykimo simptomai.

 

Simptomai

Pirmiausia nyksta etiniai, estetiniai, humoro jausmai – bruožai, skyrę asmenį nuo kitų. Vėliau ryškėja interesų stoka, keičiasi emocijos, blėsta jausmai (pvz., užuojauta, pagarba ir kt.), silpsta atmintis – darosi sunkiau įsiminti, o vėliau ir prisiminti seną informaciją. Sunku sutelkti dėmesį, jį išlaikyti, didėja klampumas, taip pat sunkiau ir mąstyti – nyksta gebėjimas savarankiškai mąstyti, logiškai samprotauti. Kinta valia – jo veiklą lemia tuo metu į galvą šokusi mintis, pasiduoda kitų įtakai, tampa nesavarankiškas. Keičiasi elgesys – ryškėja egozimas, jie tampa plepūs, gilinasi į smulkmenas. Paprastai jų nuotaika būna prislėgta, dažnai dėl to, kad jie iš dalies supranta, kad serga.

 

Diagnostika

Diagnostika susideda iš neurologo surinktos anamnezės (ligos, sukėlusios demenciją), atliktų testų, instrumentinių tyrimų (kompiuterinės tomografijos, megnetinio rezonanso tyrimo).

 

Gydymas

Gydymas priklauso nuo patologijos. Kraujagyslinė demencija stabdoma antihipertenziniais vaistais. Taip pat diabeto tinkamas gydymas svarbus demencijos vystymosi sustabdymui.

Rekomenduojami anticholinesterazės inhibitoriai, cholinerginę transmisiją aktyvinantys vaistai- donepezilis, rivastigiminas, galantaminas (jei tinkami Alzhaimerio ligai gydyti). Taip pat gerą efektą duoda memantinas, stiprindamas pažintinius procesus. Plačiai vartojamas nicergolinas, kuris stabdo neuronų degeneracijos procesus, gerina kraujotaką. Taip pat laisvųjų radikalų antagonistas – ginkmedžio lapų ekstraktas, kuris gerina atmintį ir dėmesį, mažina galvos skausmą, svaigimą, gerina miegą.

Demenciškus asmenis, kuriems liga pažengusi, svarbu prižiūrėti, slaugyti. Jiems reikia užtikrinti atitinkamą mitybą, asmens higieną, sekti, kad būtų kiek galima judresni ir kuo ilgiau išlaikytų savarankiškumą ir buitinį užimtumą.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
diagnostika
gydymas
silpnaprotystė
simptomai

Rašyti komentarą