Idiopatinis hipoparatiroidizmas

Ligos aprašymas
Tyrimai
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Tai prieskydinių liaukų funkcijos sutrikimas, kuriam būdingas parathormono ir kalcio trūkumas organizme. Šis sutrikimas išsivysto dėl įgimtų ar įgytų priežasčių. Įgimtas visiškas prieskydinių liaukų nebūvimas vadinamas Di-George sindromu. Įgytos dažniausis priežastys – prieskydinių liaukų pažeidimas atliekant kaklo sirties operaciją, autoimuninis hipoparatiroidizmas (kai organizmo gaminami antikūnai neatpažįsta savų ląstelių ir ima kovoti prieš jas, šiuo atveju prieš prieskydinės liaukos ląsteles ar jų kalcio receptorius), kartais prieskydinių liaukų funkcijos sumažėjimas pasitaiko dėl magnio stokos organizme, prieskydinės liaukos uždegimo, lėtinės infekcijos.

 

Simptomai

Pagrindiniai simptomai priklauso nuo kalcio hipokalcemijos (kalcio trūkumo) lygio ir jos trukmės. Pagrindinis ir lengvai pastebimas reiškinys – tetanija. Tai yra sustingimas, traukuliai. Staigaus hipoparatiroidizmo metu simptomai gali labai svyruoti : nuo galūnių sutrikusių jutimų (galūnių atšalimas, skruzdžių bėgiojimo po odą pojūtis), iki gyvybei pavojingo laringospazmo ( gerklų mėšlungis) ir daugybinių kūno traukulių. Lėtinis hipoparatiroidizmas pasireiškia psichiniais sutrikimais kaip dirglumu, depresija. Taip pat sutrinka  nagų, plaukų aprūpinimas maisto medžiagomis, todėl pakinta nagai, slenka plaukai, oda sausėja ir šiurkštėja.Gali atsirasti akių pažeidimas – katarakta bei judesių sutrikimai, panašūs į parkinsono ligą (drebulys, kūno sustingimas, lėtas judėjimas ir kt.). Jeigu prieskydinės liaukos sutrikimas pasireiškia vaikystėje, pažeidžiami dantys.

 

Diagnostika

Kraujo tyrimuose aptinkamas kalcio, magnio, parathormono (PTH) kiekio sumažėjimas, fosfatų padidėjimas. Papildomai atliekami šlapimo tyrimai dėl pašalinamo kalcio koncentracijos pašalinimo nustatymo, širdies elektrokardiograma bei kaulų tankio nustatymas (densitometrija), siekiant įvertinti, kiek kaulai pakenkti dėl kalcio trūkumo.

 

Gydymas

Kadangi tai lėtinė liga, gali tekti taikyti gydymą visam gyvenimui. Skiriami kalcio ir vitamino D preparatai, kad sunormalizuotų jų bei pakoreguotų fosforo kiekį kraujyje. Rekomenduojama dieta, sudaryta iš produktų, turinčių daugkalcio ir mažai fosforo.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
hipoparatiroidizmas
liaukos
pažeidimas

Rašyti komentarą