Ichtiozė

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Ichtiozė yra paveldima sutrikusio odos ragėjimo liga, kuriai būdinga odos sausumas ir į žuvies žvynus panašus odos pleiskanojimas. Skiriamos 5 ichtiozės formos.

 

Ligos priežastys:

Ichtiozė yra paveldima liga, paveldėjimo tipas priklauso nuo ligos formos.

 

Simptomai

Sergantieji ichtioze skundžiasi odos sausumu, pleiskanojimu, pleiskanos tamsios spalvos, panašios į žvynus, niežėjimu. Būdingas sezoniškumas – ligos eiga gerėja vasarą ir pablogėja žiemą.  Plaukai ir nagai dažniausiai yra labai trapūs, sausi, šiurkštūs. Kai kurioms ichtiozės formoms būdingi akių pažeidimai.

Esant  įgimtos ichtiozės sunkiajai formai naujagimiai neišgyvena ilgiau nei 20 dienų.

 

Diagnostika

Diagnozuojama tik gimus naujagimiui – oda nuo gimimo raudona, lupasi dideliais žvynais.

 Įgimtos ichtiozės sunkiosios formos atveju matoma, kad naujagimio oda lyg baltas apdangalas, vokai ir lūpos išvirtę, ausys deformuotos, o po kelių valandų odą dengiantis dangalas sutrūksta ir oda lupasi dideliais lakštais.

 

Gydymas

Pagrindinis gydymas yra odos drėkinimas emoliantais (drėkinančiais tepalais, kremais, losjonais). Kartu taikomos keratolitinės medžiagos, kurios padeda atsisluoksniuoti viršutiniam odos sluoksniui, tokios, kaip salicilo rūgšties ir šlapalo preparatai.

Esant sunkioms formoms papildomai skiriama geriamųjų gliukokortikoidų, mažinančių uždegimą.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
ichtiozė

Komentarai

2022-08-15 | Aldona
Aš Gimusi su šia liga ją nustatė ligoninėje gydytojas ligos forma 0.80.

Rašyti komentarą