Hipertrofinė kardiomiopatija

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Kardiomiopatija – tai neaiškios kilmės širdies raumens liga, pasireiškianti širdies funkcijos sutrikimu. Pagrindinės kardiomiopatijų rūšys: dilatacinė, hipertrofinė ir restrikcinė. Hipertrofinės kardiomiopatijos (HKMP) metu pirmiausia pasireiškia kairiojo skilvelio sienelių padidėjimas ir funkcijos nepakankamumas. Ligos paplitimas siekia maždaug 0,2% populiacijos. Staigios mirties rizika esant nediagnozuotai HKMP siekia 1/100 000 gyventojų per metus.

 

Ligos priežastis

Hipertrofinė kardiomiopatija – susirgimas, sąlygotas genų mutacijos, perduodamas autosominiu dominantiniu būdu. Jeigu vienas iš tėvų serga šio tipo kardiomiopatija, tikimybė, kad susirgs vaikas lygi 50%. Artimi žmonių sergančių hipertrofine kardiomiopatija giminaičiai turėtų kreiptis į savo gydytoją, siekiant nustatyti, ar jie taip pat neserga.

 

Simptomai

Daugumai pacientų liga kliniškai nepasireiškia ar simptomai būna labai švelnūs. Tai taip vadinami besimptomiai ligos atvejai, kurie nustatomi atsitiktinai klinikinio ištyrimo metu įvairių kitų susirgimų metu. HKMP gali pasireikšti šiais požymiais:

Dusulys,
Greitas nuovargis fizinio krūvio metu,
Alpimas (dažniausiai fizinio krūvio metu),
Krūtinės skausmas,
Širdies ritmo sutrikimai.

 

Diagnostika

Ligos diagnozė nustatoma remiantis klinikiniais simptomais (jei yra), šeimine hipertrofinės kardiomiopatijos istorija (susirgimas buvo diagnozuotas kuriam nors artimam giminaičiui ar šeimoje buvę staigios mirties atvejų). Atliekamas išsamus fizinis ištyrimas. Svarbi jo dalis – auskultacija (širdies veiklos sukeliamų garsų išklausymas). Iš instrumentinių tyrimų diagnozės nustatymui svarbi elektrokardiograma, echokardiografija. Gali būti atliekami genetiniai tyrimai.

 

Gydymas

Gydoma tik hipertrofinė kardiomiopatija, sukelianti kairiojo skilvelio kraujo išstūmimo funkcijos sutrikimą. Gydymas gali būti:

Medikamentinis (β-blokatoriai, Ca kanalų blokatoriai, širdies rimtą reguliuojantys vaistai),
Chirurginė septektomija (operacijos metu pašalinama pažeista širdies pertvaros dalis),
Nechirurginė septektomija (etanolinė abliacija),
Elektrokardiostimuliatoriaus implantacija.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
ligos
septektomija

Rašyti komentarą