Hiperparatirozė (hiperparatiroidizmas)

Ligos aprašymas
Tyrimai
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Tai prieskydinių liaukų, esančių prie skydliaukės, liga susijusi su padidėjusia parathormono gamyba ir kalcio kiekio padidėjimu kraujyje. Skiriama pirminė ir antrinė hiperparatirozė. Pirminį dažniausiai sukelia prieskydinių liaukų adenoma (gerybinis navikas), rečiau prieskydinių liaukų išvešėjimas ar karcinoma (piktybinis navikas), labai retai dėl genetiškai paveldimų sindromų. Pirminė hiperparatirozė laikoma suaugusiųjų liga, dažniausiai paistaikanti moterims. Antrinė hiperparatirozė pasitaiko dėl kitų priežasčių, tai inkstų patologija ar dializė.

 

Simptomai

Simptomai nespecifiniai, nustatomi rutiniškai tiriant kalcio koncentraciją kraujyje. Jei pasireiškia simptomai, jie būna  inkstinės kilmės, tai – inkstų akmenligė, kalcinozė, dažnas ir gausus šlapinimasis, didelis troškulys, galimas ir inkstų funkcijos nepakankamumas. 50% atvejų pasireiškia virškinimo sistemos sutrikimai – apetito stoka, pykinimas, užkietėję viduriai, gali atsirasti opaligė, kasos uždegimas.  Dažnai pasireiškia kaulų pakitimai – kaulų tankio sumažėjimas, kas didina riziką savaiminiams ar nuo lengvos fizinės apkrūvos kaulų lūžiams. Kartais išryškėja plaštakų/pėdų pirštų osteolizė (kaulų nykimas).

 

Diagnostika

Atliekamas  parathormono ir kalcio koncentracijos nustatymas kraujyje. Šlapime aptinkamas padidėjęs kalcio ir fosforo, hidroksiprolino ir kt. medžiagų  kiekis. Dėl kaulų pakenkimo nustatomas jų fermento – šarminės fosfatazės kiekio padidėjimas kraujyje.

 

Gydymas

Gydymas – chirurginis, pašalinamas navikas. Po operacijos gali atsirasti kalcio trūkumas, tokiu atveju kurį laiką skiriamas kalcis ir vit.D. 

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
gydymas
hiperparatirozė
navikas
simptomai

Rašyti komentarą