Hiperaldosteronizmas

Ligos aprašymas
Gydytojai
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Tai endokrininis sindromas, kuriam būdinga padidėjusi hormono aldosterono sintezė antinksčiuose. Jis skirstomas į pirminį ir antrinį. Pirminis vadinamas Kono liga, kai dėl antinksčių žievės adenomos (gerybinis navikas), karcinomos (piktybinis navikas),  idiopatinio antinskčių išvešėjimo ar dėl paveldimo sutrikimo  intensyviai gaminamas aldosteronas. Antrinis hiperaldosteronizmas sukeliamas kraujotakos nepakankamumo, hipertoninės ligos, lėtinės inkstų ligos, kepenų cirozės, inkstų naviko ir pasitaiko žymiai dažniau nei pirminis hiperaldosteronizmas.

 

Simptomai

Pasireikškia arterinė hipertenzija (aukštas kraujo spaudimas), neretai su galvos skausmais. Taip pat skundžiamasi raumenų silpnumu, vidurių užkietėjimu, dažnu ir gausiu šlapinimusi, dideliu troškuliu ir dažnu gėrimu, sutrikusiais jutimais.

 

Diagnostika

Ištiriamas kraujas, jame aptinkamas mažas kalio kiekis, kiek padidėjęs natrio, aldosterono kiekis, plazmos renino aktyvumo padidėjimas. Atliekami aldosterono supresijos testai, kaptoprilio mėginys, leidžiantys nustatyti, ar tai pirminis ar antrinis sutrikimas. Taip pat svarbūs ultragarsiniai, kompiuterinės tomografijos ar megnetinio rezonanso tyrimai, leidžiantys įvertinti inkstų, antinksčių morfologinius pakitimus.

 

Gydymas

Taikomas gydymas spironolaktonu, amiloridu, triamterenu, kalio preparatais. Koreguojamas aukštas kraujo spaudimas. 

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
hiperaldosteronizmas
navikas

Rašyti komentarą