Hidrocelė

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai

Ligos aprašymas

Hidrocelė (sėklidės vandenė) – tai skysčio susikaupimas tarp sėklidės dangalo lapelių (skysčio susikaupimas kapšelyje, kuriame yra sėklidė). Hidrocelė dažniau pasitaiko naujagimystėje kaip įgimta patologija, tačiau būna ir įgytos hidrocelės variantų, kuomet skystis ima kauptis dėl uždegiminio proceso ar traumos.

 

Ligos priežastis

Normaliai dar prieš pat gimimą sėklidės nusileidžia iš pilvo ertmės į kapšelį. Sėklides supantis tam tikras dangalas, kuriame yra skysčio. Sėklidėms nusileidus dangalas (maišas) užsidaro, o skystis rezorbuojasi (pasišalina). Kartais skystis pilnai pasišalina tik per vienerius metus. Tai taip vadinama nekomunikuojanti hidrocelė. Kai kuriais atvejais šis dangalas neužsidaro, tuomet skystis padidėjus spaudimui kapšelyje gali tekėti į pilvo ertmę. Tai vadinama susisiekianti hidrocelė.

 

Rizikos faktoriai

Dažniausiai ši patologija nustatoma tik gimusiems vaikams. Didesnę riziką hidrocelei susidaryti turi neišnešioti naujagimiai. Suagusiųjų hidrocelės rizikos veiksniams priskiriama: infekciniai susirgimai (įskaitant lytiškai plintančias ligas) ir sėklidės traumos, navikiniai susirgimai.

 

Simptomai

Pagrindinis hidrocelės požymis yra kapšelio padidėjimas (dažniausiai vienos kurios nors pusės). Jeigu skysčio labai daug, gali būti išsitempusi kapšelio oda. Sėklidės vandenei skausmas nėra būdingas.

 

Diagnostika

Išsiaiškinami ligos požymiai, atliekamas fizinis ištyrimas (lytinių organų apžiūra ir apčiuopa). Čiuopiamas kapšelio darinys neskausmingas, minkštas, elastingas. Diagnozės nustatymui padeda ir diafanoskopija (tyrimas, kurio metu nustatomas skysčio pobūdis – jei yra vandenė, tai pašvietus tam tikra šviesa skystis persišviečia).

 

Gydymas

Suagusiam žmogui labai svarbu nustatyti hidrocelės priežastis ir jas šalinti. Vienas iš gydymo būdų – skysčio pašalinimas punkcijos metu (ištraukiams skystis specialia adata). Tačiau šis metodas nėra efektyvus, laikui bėgant vėl prisikaupia skysčio. Dažniausiai sėklidės vandenė gydoma chirurginiu būdu, kuomet atliekama speciali procedūra, vadinama hidrocelektomija. Ligos prognozė pritaikius tinkamą gydymą yra labai palanki.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
sėklidės
skystis
traumos

Rašyti komentarą