Henoch-Shonlein purpura

Ligos aprašymas
Tyrimai
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas
Tai sisteminis vaskulitas (smulkių kraujagyslių uždegimas), kuriam būdingas odos bėrimas, kraujosrūvos, pilvo skausmas, pykinimas, vėmimas, kraujavimas iš virškinamojo trakto, sąnarių uždegimas, inkstų pakenkimas. Šiuo vaskulitu serga asmenys iki 20 metų (kūdikiams nebūdinga), kuriems prieš keletą savaičių ar mėnesių buvo viršutinių kvėpavimo takų infekcija (tonzilitas, laringitas, faringitas ar kt.) arba jie buvo skiepyti, sugelti vabzdžių. Vaskulitas išsivysto dėl imunoglobulino A, atsakingo už gleivinių imuninę apsaugą, pernelyg didelio susikaupimo kraujyje ir nusėdimo kraujagyslėse. Kai pažeidžiamos  inkstuose esančios kraujagyslės, tai gali sukelti jo uždegimą (glomerulonefritą).

 

Simptomai
Vaikams, paaugliams staigiai išberia kojų, sėdmenų, rečiau liemens ir rankų odą, vaizdas primena daugybines kraujosrūvas (purpura), kurias paspaudus spalva nepakinta. Taip pat jiems šiek tiek pakyla temperatūra, suskausta raumenis, sąnarius, pilvą, pasireiškia pykinimas, vėmimas, kartais su krauju – taip yra todėl, kad kraujosrūvos susidaro ne tik odoje, bet ir vidaus organuose, pvz., skrandyje, žarnyne.

 

Diagnostika
Diagnozuojama pagal esamus simptomus, atliktus kraujo ir šlapimo tyrimus. Ją patvirtina neseniai buvusi viršutinių kvėpavimo takų infekcija.
Kraujyje padidėja uždegiminiai rodikliai, globulinų kiekis. Esant inkstų pakenkimui – šlapime aptinkamas baltymas, kraujo ląstelės. Kartais atliekama odos ar inkstų audinio biopsija detalesniam ištyrimui.

 

Gydymas
Būtina gulėti lovoje, gerti daug skysčių. Jei jaučiamas sąnarių, raumenų skausmas, skiriami nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo. Esant inkstų pakenkimui, kuo skubiau skiriami gliukokortikosteroidai, kad nesukeltų inkstų nepakankamumo. Jei vaskulito priežastis ir gydymas taikomas laiku, ši liga gali būti visiškai išgydoma.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
infekcija
kraujosrūvos
pykinimas
vaskulitas

Komentarai

2015-05-30 | edgaras
as susirgau

Rašyti komentarą