Hashimoto tiroiditas

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Tai lėtinis autoimuninis skydliaukės uždegimas, kai pats organizmas gamina antikūnus prieš skydliaukę. Pradžia paprastai nepastebima. Gali pirma pasireikšti skydliaukės suintensyvėjusi veikla, o vėliau – susilpnėjusi.

Hashimoto tiroiditas laikomas dažniausia skydliaukės hipofunkcijos priežastimi. Neretai kartu su šiuo sutrikimu nustatomi ir kitos autoimuninės ligos. Pastebėta, kad dažnai šeimoje serga kelios moterys – tai rodo genetinę ligos predispoziciją.

 

Simptomai

Būdinga normali ar padidėjusi skydliaukė su normalia ar sumažėjusia hormonų gamyba. Gali joje būti mazgelių. Jaučiamas smaugimo, diskomforto jausmas kakle. Čiuopiant skydliaukė kieta, gali būti kiek skausminga. Dėl skydliaukės hipofunkcijos pasireiškia apatija, nuovargis, padidėjęs jautrumas šalčiui, prasta nuotaika, sutrikusi atmintis, odos sausumas ir šaltumas, alkūnių pleiskanotumas, plaukų sausuma, lūžinėjimas. Balso užkimimas, vidurių užkietėjimas, mažas širdies susitraukimo dažnis.

 

Diagnostika

Svarbiausias tyrimas – ATPO (antikūnų prieš tireoglobuliną titrai). Taip pat atliekami kiti hormoniniai tyrimai, siekiant atmesti kitas ligas, sukeliančias panašius simptomus.

Padaroma echoskopija – stebimi būdingi tiroiditui požymiai. Atliekama aspiracinė punkcija – plona adata paimama skydliaukės medžiagos histologiniam ištyrimui.

 

Gydymas

Esant hipotireozei (skydliaukės funkscijos nepakankamumui), skiriamas L- tiroksinas visam gyvenimui.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
tiroiditas

Komentarai

2021-01-22 | Brone
Prasau paaiskinkit ka reiskia: MikrosomSD-AK(TPO) Norma -60 U/ml Pas mane 1920 Vikieciu daktaras man aiskina tipo nieko cia blogo,bet man labai neramu. Aciu labai...
2018-04-05 | Renata
Sveiki pas mane skydleukej yra cista ir ji isdidejo atsirado verzimas kakle kaip smauktu ir ar gali but nuo to kad labai rukstys kyla jaucesi kad butu guzas gerkleja
2017-09-15 | Neringa
Angliškai galima rasti daug literatūros apie tai, kaip natūraliais būdais išsigydyti skydliaukės sutrikimus susitvarkius savo mitybą, aktyvumą, patiriamą stresą ir pan. http://thyroidlovingcare.com/my-approach. Tai nėra liga visam gyvenimui. Reikia imtis pokyčių gyvenime ir sutrikimų neliks.
2017-08-24 | jolanta
galima paskaityti 2017-09 mėnesio žurnalą- Ko nepasako gydytojai-.Jame labai daug aprasyta apie skydliaukės veiklą,sutrikimų priežastis ir apie hašimoto ligą.
2017-04-20 | Darius
Sveiki. As norejau pasiteirauti, mano zmona serga skydliauke hashimotos sindromas. Ji gere teroxina 75g jei daktaras teige kad jos imunine sistema ja sunaikino. Bet jos nuotaikos kaita labai stipri, ir labai sunku sugyventi. As labai noriu jei padeti, tik nezinau kaip. Ar galima su tokia lyga gert kokius raminamus vaistus? Ir gal yra kokie kiti vaistai, kad nereiktu gert tos chemijos.

Rašyti komentarą