Guillain – Barre sindromas

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Tai staigiai prasidedanti uždegiminė nervų liga, kuri siejama su bakterine ar virusine infekcija. Ši liga paplitusi visame pasaulyje, sergamumas panašus visais metų sezonais. Serga bet kurio amžiaus žmonės, dažniau asmenys iki 40m. bei žymiai padaugėja tarp žmonių virš 70m., o vaikai iki 1m. nesuserga.

Šis sindromas pasireiškia dėl organizmo autoimuninio proceso po persirgtos virusinės ar bakterinės infekcijos („autoimuninis“ – kai gaminasi antikūnai prieš patį savo organizmą). Dažniausiai tai būna po persirgtos žarnyno infekcijos (kampilobakteriozės), kvėpavimo takų infelcijos (H. Influenze infekcijos), citomegalo viruso (CMV) infekcijos, persirgus toksoplazmoze. Rečiau pasitaiko dėl Epstein – Barr ir Varricella zoster, AIDS infekcijos, mikoplazmozės.

 

Simptomai

Guillain – Barre sindromas linkęs išsivystyti, praėjus 1-2 savaitėms po persirgtos infekcijos. Liga atsiranda staigiai, pasiekia maksimumą per 4 dienas ar 1-2 savaites. Dažniausiai pirmas simptomas – kojų (šlaunų) silpnumas ar paralyžius (nevaldo kojų), rečiau prasideda nuo kojų apatinės dalies. Raumenų silpnumas gali kilti iki tarpšonkaulinių raumenų,atsakingų už kvėpavimo judesius. Tai pavojinga būklė, nes trinka kvėpavimas. Sutrikti gali ir rijimas. Jutimo sutrikimai būna retai.

Sindromas taip pat pasireiškia širdies susitraukimų dažnio padidėjimu, kraujospūdžio kitimu, prakaitavimu, sutrikusiu šlapinimusi bei žarnyno veikla.

 

Diagnostika

Klinikiniai simptomai bei ENMG (elektroneuromiografija) – rodo sulėtėjusį nervinio impulso plitimą nervais, atsakingais už raumenų susitraukimą, gali ir jutimo nervų impulsų sklidimas sulėtėti.

 

Gydymas

Plazmaferezė (iš kraujo pašalinami pasigaminę kenksmingi antikūnai). Taip pat skiriami imunoglobulinai. Sutrikus kvėpavimui, rijimui, pacientai stebimi reanimacijos skyriuje. Vėlesniu periodu taikoma reabilitacija.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
infekcijos
sindromas

Komentarai

2022-09-05 | Audrius
Pats siuo metu sergu. 2022.08.14 isveze i ligonine,08.16 po Zoliniu tik pradejo ieskoti. Atvykus kojos buvo nekaip,rankos geriau,sutrikus pusiausvyra. Per 2d ranku valdymas zenkliai pablogejo. Gerai kad papuole gera daktare Siauliuose,kuri iskart dare punkcija ir nustate ta liga ir iskart taike plazmafereze. Rugsejo 1 issiunte i Palangos reabilitacijos ligonine. Jauciasi pagerejimas, isgijimo terminas nuo organizmo priklauso, 4-12 menesiu. Siuo metu Palangoj skyre 21d reabilitacija,matyt nera taip blogai. Reikalauja atsistatymas daug valios,pastangu ir uzsispyrimo. Jauciasi sumazeje raumenys, gavus kazkiek kruvio,ypac pirmas savaites, jauciasi stiprus raumenu skausmas,visko verzimas nors manksta labai elementari. Raumenys pamirse savo funkcijas,tiek ejimo,tiek rankose,elementarus maisto valgymas ir dejimas i burna tampa issukiu. Viska mokintis is naujo kitaip sakant. Sekmes,kantrybes kas su tuo susidure ir ju artimiesiems
2021-03-12 | Gintautas
Pacientei, persirgus Covid 19 infekcija, prasidėjo kojų tirpimas ir 2021 01 12 buvo išvežta į ligoninę, kur nustatė guillian-bare sindromą. Buvo taikyta imunoglobulinų injekcijos. Šiuo metu vyksta 40 dienų reabilitacija Palangos reabilitacinėje ligoninėje. Praėjus 30 dienų pacientė dar nepasiverčia, neatsisėda lovoje. Įdomu, kokios išgijimo perspektyvos ir kokia tolimesnė atsistatymo eiga?
2020-05-29 | Ramunė
Ar išgydomas barre sindromas

Rašyti komentarą