Gliuteninė enteropatija

Ligos aprašymas
Tyrimai
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai

Ligos aprašymas

Gliuteninė enteropatija – tai virškinimo sistemos liga, kuomet sutrinka tam tikro baltymo, vadinamo gliutenu, virškinimas. Šio baltymo yra duonoje, makaronuose ir daugelyje kitų produktų, savo sudėtyje turinčių kviečių, rugių ar miežių. Sutrikęs gliuteno pasisavinimas dar vadinamas celiakine liga.

Celiakija sergama visame pasaulyje. Manoma, kad net 1 iš 200 žmonių gali pasitaikyti šis susirgimas, tačiau dėl netipinio klinikinio pasireiškimo daug ligos atvejų lieka nenustatyta.

 

Ligos priežastis

Žmonėms, kurie serga gliutenine enteropatija, pavartojus produktų, savo sudėtyje turinčių gliuteno baltymo, plonajame žarnyne vyksta imuninė reakcija, pažeidžianti žarnų vidinę sienelę. Dėl šio proceso taip pat neįsisavinamos įvairios maistinės medžiagos. Tiksli priežastis, dėl kurios organizmo imuninė sistema reaguoja į baltymą gliuteną, nėra nustatyta.

 

Rizikos faktoriai

Nepaisaint to, kad gliuteninė enteropatija gali išsivystyti bet kuriam žmogui, skiriamos kelios gretutinės ligos, kurioms esant didėja gliuteno pasisavinimo sutrikimo rizika:

I tipo cukrinis diabetas,
Autoimuniniai skydliaukės pažeidimai,
Dauno sindromas.

 

Simptomai

Celiakijai būdingas pilvo skausmas, pilvo pūtimas bei pasikartojantis viduriavimas, atsirandantis pavartojus gliuteno baltymo turinčių maisto produktų. Kartais gliuteno virškinimo sutrikimas nepasireiškia jokiais klinikiniais simptomais ar imituoja kitas virškinimo sistemos ligas, pvz., dirgliosios žarnos sindromą. Labai dažnai celiakija pasireiškia ekstraintestiniais simptomai, t.y., pasireiškia klinika nebūdinga virškinamojo trakto sutrikimams. Tai gali būti periferinė neuropatija, sumažėjęs kaulų tankis, odos pažeidimas (pūslinis dermatitas) ir kita. Dėl plataus klinikino pasireiškimo svarbu atlikti išsamų diagnostinį ištyrimą.

 

Diagnostika

Šiuo metu be įvairių klinikinių simptomų, celiakijos diagnozei nustatyto gali būti atliekami įvairūs instrumentiniai tyrimai. Gliuteninės enteropatijos patvirtinimui atliekamas endoskopinis plonųjų žarnų ištyrimas (jo metu įvertinamas žarnyno pažeidimo pobūdis). Šio tyrimo metu taip pat paimamas gleivinės gabalėlis histologiniam ištyrimui (mikroskopiniam patvirtinimui). Šiuo metu jau galima atlikti ir serologinius tyrimus, naudojant serumo antikūnus.

 

Gydymas

Visų pirma sergantysis gliutenine enteropatija turi atsisakyti maisto produktų, savo sudėtyje turinčių gliuteno baltymo. Nutraukus tokių produktų vartojimą būklė pagerėja labai greitai, nors viduriavimas gali ir užsitęsti. Šiuo metu tai pagrindinis gydymo metodas. Manoma, jog netolimoje ateityje atsiras ir medikamentinis gliuteninės enteropatijos gydymas.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
enteropatija
gliutenine
gliuteninės
viduriavimas

Rašyti komentarą