Girnelės chondropatija

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Tai girnelės (slankiojantis kaulas kelio sąnaryje), sąnarinio paviršiaus kremzlės degeneracinė destrukcija – girnelės kremzlės suminkštėjimas. Tokia liga gali išsivystyt kaip artrozės dalis arba kaip atskiras susirgimas jaunesniame amžiuje, dažniausiai moterims su X formos kojomis (genu valgus).

 

Ligos vystymosi priežastimis laikomi:

a) šlaunikaulio gumburų displazija (susiformavimas);

b) girnelės nukrypimas į šoną;

c) per aukštai lokalizuota girnelė (patella alta);

d) girnelės lūžimai, mikrotraumos;

Kremzlės skaidulos nusitrina, ji suminkštėja, tampa netolygi, atsiranda kremzlės defektas ir sunchondrinio kaulo pakitimai. Girnelės kremzlės gali visiškai nusitrinti.

 

Simptomai

Simptomai pasireiškia stipriai sulenkus kelį – jį suskausta. Taip pat skausmingas girnelės paspaudimas, slinkimas į šonus. Slinkimo metu girdimas gurgždėjimas. Sergantysis negali atsiklaupti, stipriai pritūpti, jam sunku lipti laiptais į viršų.

 

Diagnostika

Liga diagnozuojama, remiantis anamneze, simptomais, rentgenologiniais duomenimis. Atliekamos priekinė bei šoninė, aksialinė rentgenogramos. Pagal rentgenologinius požymius diferencijuojama nuo menisko plyšimo, girnelės išnirimo.

 

Gydymas

Gydoma konservatyviai – ramybe, įtvarais, pratimais, fizioterapija ir nesteroidiniais vaistais nuo uždegimo. Taip pat taikomas chirurginis gydymas (geriausią efektą duoda blauzdikaulio šiurkštumos transplantacija, esant gumburų displazijai – atskeliam šiurkštuma ir įkišamas implantas, taip atitolinama girnelė).

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
girnelė
simptomai

Komentarai

2017-02-06 | jadvyga
viskas aisku, bet cia didelio svorio 500kg kritimas ant desinio sono.nukentejo labiausiai des.rankos alkune, nors buvo skausmas per visa kuno dali, o dabar po puses metu pradejo labai skaudeti kaires kojos sanari.nors jokiu traumu po to neturejau kelio.kremzle truko isilgai.koks gydymas ir perspektyvos?

Rašyti komentarą