Gaubtinės žarnos divertikuliozė

Ligos aprašymas
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai

Ligos aprašymas

Anatomiškai visas žarnynas skirstomas į dvi dideles dalis: plonąjį žarnyną ir storąjį žarnyną. Plonąjį žarnyną sudaro dvylikapirštė žarna, į kurią maisto medžiagos patenka iš skrandžio, tuščioji žarna ir klubinė žarna. Storasis žarnynas taip pat sudarytas iš trijų dalių: aklosios žarnos, į kurią pereina klubinė plonoji žarna, gaubtinės ir tiesiosios žarnos.

Divertikulai – tai maišo pavidalo žarnos gleivinės išvaržos pro raumeninį žarnos sluoksnį (maišo pavidalo gleivinės įdubimai). Divertikulai būna įvairaus dydžio, dažniausiai iki 1 cm, bet pasitaiko ir didesnių. Divertikuliozė – tai gaubtinėje žarnoje esantys keli ir daugiau divertikulai.

Ligos paplitimą nustatyti sunku, kadangi dauguma jos atvejų yra besimptomiai ir aptinkami atsitiktinai. Divertikuliozė paplitusi išsivysčiusiose šalyse ir yra labai susijusi su amžiumi – kuo vyresni žmonės, tuo dažniau nustatomas susirgimas.

 

Ligos priežastis

Manoma, jog gaubtinės žarnos divertikuliozė susijusi su per mažu skaidulinių medžiagų vartojimu. Valgant mažiau skaidulų turintį maistą žarnų turinys būna klampesnis ir jam stumti reikia stipresnių žarnyno raumenų susitraukimų. Divertikulai ima formuotis dėl nuolatinio žarnyno pertempimo.

 

Simptomai

Esant divertikuliozei, ji aptinkama atsitiktinai atliekant įvairius virškinimo sistemos tyrimus dėl kitų priežasčių arba atsiradus komplikacijoms (uždegimui ar kraujavimui). Nespecifiniams divertikuliozės pasireiškimo simptomams priskiriama:

Pilvo skausmas, sustiprėjantis pavalgius;
Pilvo pūtimas;
Dažni vidurių užkietėjimo epizodai.

 

Diagnostika

Pagrindinis gaubtinės žarnos divertikuliozės nustatymo metodas – irigoskopija. Jos metu į storąjį žarnyną suleidžiama specialios kontrastinės medžiagos, kuri išryškina storosios žarnos pakitimus – divertikulus.

 

Gydymas

Esant nekomplikuotai žarnų divertikuliozei specialus gydymas neskiriamas. Patariama vengti vidurių užkietėjimo vartojant daugiau skaidulinių medžiagų turinčių maisto produktų, o viduriams užkietėjus siūloma nevartoti vidurius paleidžiančių vaistų.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
divertikulai
divertikuliozė
ligos
žarna
žarnynas

Komentarai

2017-06-25 | Danutė
Prašom įvardinti, kokių vidurius paleidžiančių vaistų siūloma nevartoti, esant divertikuliozei. Ar visų? Tai kaip tokiu atveju išsivaduoti nuo visiško neišsituštinimo įprastu natūraliu būdu, be klizmų? Be šios priemonės visiškai neišsituštinu nuo gegužės mėnesio pradžios. Divertikuliozė man diagnozuota bandant atlikti kolonoskopiją, kuri nepavyko - į riestinę žarną dėl didelės obstipacijos įeiti nebuvo galima.

Rašyti komentarą