Eutiroidinė struma

Ligos aprašymas
Dietos
Tyrimai
Gydytojai
Simptomai
Straipsniai
Vaistai ligai gydyti

Ligos aprašymas

Tai dažniausiai pasitaikanti skydliaukės patologija, kuri išsivysto dėl jodo trūkumo, labai retais atvejais dėl tireotropinio hormono receptorių mutacijos (paveldimos ar sporadinės). Dažniausiai pasitaiko jaunoms moterims. Būdingas skydliaukės padidėjimas – gūžys (struma) dėl jodo trūkumo be skydliaukės hormonų pokyčių nuo normos ribų.

 

Simptomai

Liga lėtinė, simptomai ilgai nepajuntami. Dažniausiai nustatoma atsitiktinai – echoskopuojant stebimas skydliaukės padidėjimas, aptinkami vienas ar keli mazgai. Visgi nustačius eutiroidinę strumą, svarbu 2 kartus per metus lankytis pas endokrinologą, kad būtų ultragarsu apžiūrima skydliaukė ir ištiriama jos hormonų (TTH, T4, T3) koncentracija kraujyje dėl galimo jų padidėjimo.

Padidėjus skydliaukei, atsiranda spaudimo simptomai: sutrinka rijimas, užkimsta balsas, atsiranda dusulys, pakinta trachėjos forma.  Žymiai padidėjus, skydliaukės padidėjimas pastebimas, atlošus kaklą ar esant normaliai galvos padėčiai.

Kai liga pažengusi, padidėja skydliaukės hormonų koncentracija kraujyje ir pasireiškia klinikiniai simptomai: nervingumas, svorio kritimas, šilumos netoleravimas, padidėjęs prakaitavimas, dažnas širdies plakimas ir kt.

 

Diagnostika

Atliekama skydliaukės echoskopija ir hormoniniai tyrimai: tireotropinis hormono (TTH), trijodtironino (T3) ir tetrajodtironino (T4) nustatymas. Eutiroidinės strumos atveju visi būna normos ribose, jei vystosi hipertirozė – T3 ir T4 konc. padidėja.

Atlikus skydliaukės echoskopiją ir aptikus mazgą, kartais atliekama scintigrafija ir citologinis mazgo punktato tyrimas, kad būtų įvertinama, ar tai ne karcinomos mazgas.

 

Gydymas

Eutiroidinės strumos atveju rekomenduojama vartoti daugiau jodo turinčio maisto. Kai kada skiriamos nedidelė dozės skydliaukės hormonų dėl jos didėjimo stabdymo. Taip pat kartais skiriami jodido preparatai.

Chirurginis gydymas taikomas, kai yra ryškūs padidėjusios skydliaukės spaudimo simptomai, kai yra dideli mazgai ar mazgai, gaminantys daug skydliaukės hormonų.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Rašyti komentarą