Escherichia coli infekcija

Ligos aprašymas
Tyrimai
Gydytojai
Video
Simptomai
Straipsniai

Ligos aprašymas

Tai ūminė žarnyno infekcija, kylanti dėl viduriavimą sukeliančių žarnyno lazdelių.

 

Sukėlėjas

Sukėlėjas yra bakterija Escherichia coli enterotoxica, kuri sukelia į cholerą panašius viduriavimus vaikams ir suaugusiems, vadinamas keliautojų diarėjas. Ešerichijos atsparios aplinkoje, mėnesiais išsilaiko dirvoje, vandenyje, fekalijose. Gali daugintis maisto produktuose, ypač piene. Greitai žūsta virinant ir veikiant dezinfekcinėms medžiagoms.

 

Paplitimas

Entertoksigeninės ešerichiozės paplitusios karšto klimato neišsivysčiusiose šalyse. Didžiausias sergamumas kūdikių, 2-3 metų vaikų ir suaugusiųjų tarpe. Asmenys iš išsivysčiusių šalių dažnai suserga keliaudami į besivystančias šalis, kur paplitusi ši infekcija. Infekcijos rezervuaras yra žmogus. Užsikrečiama per maistą, vandenį, retai – buitinio kontakto metu, nes užsikrėtimui būtina didelė mikrobų dozė.

 

Simptomai

Susergama po 16-72 valandų nuo užsikrėtimo enterotoksinėmis escherichijomis. Liga pasireiškia bendru silpnumu, galvos svaigimu, priepuoliniu pilvo skausmu, dažnu ir gausiu vandeningu viduriavimu. Kūno temperatūra normali ar neaukšta, kartais ligonius pykina, jie vemia. Pilvas būna išsipūtęs, liečiant nestipriai skausmingas, gurguliuojantis. Ligos eiga priklauso nuo skysčio netekimo laipsnio.

 

Diagnostika

Diagnozė pagrindžiama atlikus bakteriologinį tiriamosios medžiagos (vėmalų, išmatų) ištyrimą ir joje nustačius enterotoksigeninę escherichiją.

 

Gydymas

Antibakterinis gydymas rekomenduojamas tik esant vidutinio sunkumo ir sunkiai ligos formai. Vidutinio sunkumo atvejais skiriama gerti trimetoprimo – sulfametaksozolio, ciprofloksacino 5-7 dienas. Sunkiais atvejais į veną leidžiamas cefotaksimas, ciprofloksacinas, ar ofloksacinas pridedant gentamiciną. Svarbiausia netektų skysčių ir elektrolitų atstatymas geriant ar lašinėmis infuzijomis.

 

Profilaktika

Ešerichiozių profilaktinės priemonės yra sanitarinio – higieninio pobūdžio. Tai apima maisto gamybą laikantis griežtų higienos normų, rankų plovimąsi po defekacijos, prieš maisto gamybą, pakeitus vystyklus, taip pat vandens telkinių apsauga. Labai svarbu skatinti motinas maitinti kūdikius iki 4-6 mėn. Privaloma ligonių izoliacija ir užkrato šaltinio, užsikrėtusiųjų skaičiaus išsiaiškinimas, infekcijos plitimo sustabdymas.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
infekcija
infekcijos

Rašyti komentarą