Epispadija

Ligos aprašymas
Gydytojai
Simptomai

Ligos aprašymas

Epispadija – tai įgimta anomalija, kai neišsivysto priekinė šlaplės siena. Šlaplė – tai šlapimo išskyrimo sistemos organas, kuriuo šlapimas teka iš šlapimo pūslės į organizmo išorę.

Epispadija pasitaiko retai. Liga nustatoma 1 iš 100 000 naujagimių. Berniukai serga 3-4 kartus dažniau nei mergaitės.

 

Ligos priežastis

Epispadijos atsiradimo priežastis yra neaiški. Manoma, jog liga gali atsirasti dėl netaisyklingo gaktikaulių vystymosi. Ši patologija dažnai aptinkama kartu su šlapimo pūslės ekstrofija.

 

Simptomai

Ligos metu berniukams šlaplė atsiveria bet kurioje viršutinėje varpos dalyje ar po gaktine sąvarža kaip vagelė (kadangi yra tik užpakalinė siena). Kai šlaplė atsiveria varpos galvoje ar kūne, šlapinimasis nebūna sutrikęs, tačiau berniukai turi šlapintis atsisėdę. Jų varpa būna trumpa, pritraukta prie pilvo sienos. Jei su epispadija gyvenama iki suaugusiųjų amžiaus, būna neįmanomi lytiniai santykiai. Mergaitėms būna perskilęs klitoris ir prasiskyrusios didžiosios lytinės lūpos.

 

Diagnostika

Epispadija dažniausiai nustatoma apžiūrėjus ligonį. Gali būti atliekamas išsamesnis ištyrimas, pvz. šlapimo ir lytinių organų echoskopija.

 

Gydymas

Kai šlaplės anga atsiveria varpos galvoje ir yra normali šlapimo srovė, gydymas nereikalingas. Sunkesniais atvejais taikomas operacinis gydymas, kurio metu ištiesinama varpa ir suformuojama trūkstama šlaplės dalis.

Šaltinis | Autorius Gydytojas Nikas Samuolis, rezenzavo Prof. Virginijus Šapoka | Vilniaus Universitetas |Medicinos fakultetas | Vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinikos vadovas

Žymos
ligos
pūslės
šlaplė
varpa
varpos

Rašyti komentarą